Fortsätt till huvudinnehåll

Erebos - Ursula Poznanski

16-årige Nick lägger märke till hur hans vänner beter sig allt mer konstigt. Han ser hur små paket diskret byter ägare. Han inser att det är en DVD-skiva, men vad innehåller den? En piratkopia Linkin Parks senaste skiva? Nick blir till slut erbjuden en skiva förutsatt att han inte pratar om det med någon och att hans föräldrar inte kommer på honom. Hemma installerar han skivan och spelet Erebos blir genast ett beroende. Till en början verkar det vara oskyldigt, men när han får uppdrag i den verkliga världen blir det genast allvar.

Jag tycker att det här är en fantastisk ungdomsbok som bjuder på lite av varje. Det bjuds på fantasy i form av de kapitel som helt utspelar sig i spelet och beskriver alver och spindelmonster. Det blir en thriller i och med alla spänningsmoment och det mystiska i vad Erebos faktiskt är och vad det gör med människor. Lite science fiction får läsaren ta del av i och med den extremt välutvecklade AI:n i spelet. En liten kärlekshistoria smyger sig också in i berättelsen, likaså en hel del andra relationer i form av vänskap och relation mellan föräldrar och barn.

Att blanda den verkliga världen med en datorspelsvärld på det här sättet känns både unikt och spännande. Jag har själv spelat en hel del World of Warcraft som jag kan tänka mig inspirerat en hel del till spelet Erebos värld. Kontrollerna och spelvärlden beskrivs kort i början men därefter växlar det helt till att man är inne i spelet i de kapitel som berör spelet. Jag vet inte hur en person som aldrig spelat ett MMO så som World of Warcraft skulle reagera på blandningen, men jag tror att många ungdomar antingen spelat något liknande eller känner till det och snabbt kan sätta sig in i boken. Jag tror, och hoppas, att boken kan få ungdomar som spelar att slita sig ifrån datorskärmen för att läsa den här boken. Och till deras föräldrar, det finns en del aspekter att ta vara på gällande hur beroendeframkallande ett sådant här spel kan vara, men bli inte allt för förskräckta, inte riktigt alla blir så här beroende...

Köp boken här eller här.

Recensionsbok från Opal förlag.Kommentarer

  1. Det låter som ett kul koncept, hamnar på läslistan inför ev. paus från zombieträsket!

    SvaraRadera
  2. Zombie: Ja helt klart annorlunda!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…