måndag 19 september 2011

Erebos - Ursula Poznanski

16-årige Nick lägger märke till hur hans vänner beter sig allt mer konstigt. Han ser hur små paket diskret byter ägare. Han inser att det är en DVD-skiva, men vad innehåller den? En piratkopia Linkin Parks senaste skiva? Nick blir till slut erbjuden en skiva förutsatt att han inte pratar om det med någon och att hans föräldrar inte kommer på honom. Hemma installerar han skivan och spelet Erebos blir genast ett beroende. Till en början verkar det vara oskyldigt, men när han får uppdrag i den verkliga världen blir det genast allvar.

Jag tycker att det här är en fantastisk ungdomsbok som bjuder på lite av varje. Det bjuds på fantasy i form av de kapitel som helt utspelar sig i spelet och beskriver alver och spindelmonster. Det blir en thriller i och med alla spänningsmoment och det mystiska i vad Erebos faktiskt är och vad det gör med människor. Lite science fiction får läsaren ta del av i och med den extremt välutvecklade AI:n i spelet. En liten kärlekshistoria smyger sig också in i berättelsen, likaså en hel del andra relationer i form av vänskap och relation mellan föräldrar och barn.

Att blanda den verkliga världen med en datorspelsvärld på det här sättet känns både unikt och spännande. Jag har själv spelat en hel del World of Warcraft som jag kan tänka mig inspirerat en hel del till spelet Erebos värld. Kontrollerna och spelvärlden beskrivs kort i början men därefter växlar det helt till att man är inne i spelet i de kapitel som berör spelet. Jag vet inte hur en person som aldrig spelat ett MMO så som World of Warcraft skulle reagera på blandningen, men jag tror att många ungdomar antingen spelat något liknande eller känner till det och snabbt kan sätta sig in i boken. Jag tror, och hoppas, att boken kan få ungdomar som spelar att slita sig ifrån datorskärmen för att läsa den här boken. Och till deras föräldrar, det finns en del aspekter att ta vara på gällande hur beroendeframkallande ett sådant här spel kan vara, men bli inte allt för förskräckta, inte riktigt alla blir så här beroende...

Köp boken här eller här.

Recensionsbok från Opal förlag.2 kommentarer:

  1. Det låter som ett kul koncept, hamnar på läslistan inför ev. paus från zombieträsket!

    SvaraRadera
  2. Zombie: Ja helt klart annorlunda!

    SvaraRadera