onsdag 14 september 2011

Det där med e-boken igen

Jag har tidigare skrivit om min Kindle, tjatat hål i folks kommentarsfält angående e-böcker och så har jag skrivit om e-böcker på biblioteket. Jag fortsätter att förespråka fördelen med e-böcker och rata priserna och den minimala utgivningen av svenska e-böcker men jag anar förändringar.

Jag ser allt fler böcker komma ut i e-bokformat (Sfinx, Moderspassion, Brobyggarna) men priserna är fortfarande så klart helt galna eftersom en e-bok kan kosta lika mycket som en inbunden, mycket beror kanske på den högre momsen. Men mer utgivningen av e-böcker gör att biblioteken har mer att låna ut på den fronten, de konstiga kostnaderna för biblioteken till trots. Här kan man alltså låna en helt nyutgiven bok utan att köa, men tyvärr kostar det biblioteken 20 kr /utlån. Jag skulle kunna tänka mig att betala för att läsa en e-bok i lånad form, kanske att man då kan läsa den gratis efter första lånet? Men det bästa vore så klart att det inte kostar biblioteken så mycket.

Jag har också en idé om att det vore mycket skönt om förlagen kunde ha recensionsböcker i e-format, det blir billigare för förlaget än att skicka ut en inbunden bok plus att man slipper bli ökänd på postens utlämningsställe och man slipper överfulla bokhyllor. Det borde verkligen vara ett alternativ!

Med detta vill jag faktiskt hylla två förlag som skickat mig recensionsböcker i e-format:

Bokförlaget K&R som sänt oss Stina Nilssons Andetag
Printz Publishing som erbjöd mig En liten smula underbar av Dawn French i e-format som jag naturligtvis tackade ja till.

Hurra för er!8 kommentarer:

 1. Det var hemskt vad du tjatar om e-boken!!

  Skojar bara! Jag har också tjatat en hel del om e-läsare och e-böcker men det är ju bara för att det är så otroligt fantastiskt. Skulle absolut kunna tänka mig att betala 20 kr för att låna e-böcker jag med. För hellre att biblioteken har råd med det än att de slutar låna ut för att de har konstiga avgifter.

  Sen håller jag med dig om att det är en jättebra idé med rec-ex i e-format och skulle vilja lägga till Piratförlaget, Mörkersdottir och Ord Text Mening till din lista på förlag som varit så fina och erbjudit mig rec-ex i e-format.

  Jag hurrar jag med!

  SvaraRadera
 2. Lingon: Åh, kul med lite tillägg där, perfekt! Hurra!

  SvaraRadera
 3. Ja, jag är kär i min Kindle nu!
  George RR Martin blir så mycket lättare (i dubbel bemärkelse) att bära med sig. Man kan säga att du och Bokbabbel övertalade mig. Men visst är det väl så att det inte går att låna biblioteksböcker på kindlen? Eller? Fel format och sånt?

  I övrigt låter det hur underbart som helst med recensionsex. i kindlen. Den dagen jag börjar få recensionex. vill jag ha dem så! ;)

  Och ja, de svenska e-bokspriserna är helt absurda. Ser man till vad för kostnader som försvinner (inga överlager, ingen logistik, inga kostnader för tryckningen osv.) så är priset trots högre moms rätt högt. Tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Sara: Visst är det skönt att slippa hålla uppe tegelstenar? Även om de är snygga i hyllan. Problemet med biblioteket är att deras version måste läsas i en e-bokläsare som heter adobe digital editions som man då såklart inte kan ha på Kindle. Det är väl nödvändigt för att de ska kunna ha 28-dagars lånetid på den eftersom boken blir oläsbar därefter.

  Och ja, det är högt trots momsskillnad, men att sänka den borde vara ett steg i rätt riktning.

  SvaraRadera
 5. Prissättningen är lika knäpp som när Aftonbladet för en massa år sedan försökte sig på att sälja musik. En handfull mp3or kostade lika mkt som en CD från skivaffären.
  NATURLIGTVIS vill man som köpare ha ett lägre pris då förlaget sparat in en massa i tryckkostnad, logistik osv.
  Amerikanska e-böcker har ofta en schysst prissättning. USD 9.99 för en ny titel. Det är mer rimligt.
  Sen har de kanske inte samma skatter som här förstås.

  SvaraRadera
 6. Så självklart det känns när du säger att förlagen borde skicka ut rec.ex i e-boksform! Jag har inte ens tänkt tanken tidigare, och då är jag ändå precis som du en e-boksförespråkare som dissar utbud och priser...

  Men jag tror också att det kommer mera - och ju fler vi är som tycker till, desto större skillnad borde det göra.

  Det är ohållbart att en e-bok kostar bara någon tia under en fysisk bok, och det är absolut vansinnigt att hitta på fysiska begränsningar för bibliotekens utlåning, något som den horribla kostnaden faktiskt är.

  SvaraRadera
 7. Zombie: Ja man kan hoppas att de lär sig av Amazon.

  Tina: Ja jag gnäller o gnäller och hoppas att det ska ge resultat :)

  SvaraRadera