Fortsätt till huvudinnehåll

Bokmässan 2011 - Dag 4

Äntligen hemma! Det har varit jätteroligt men det är skönt att sitta i sin egen soffa och klappa på man och katter.

Söndagen blev, inte helt oväntat, en lite lugnare dag. Vi inledde med lite montershopping och första seminariet gick vi på först klockan elva. Då var det snack om Strindbergs fruar med Lena Einhorn och boken Siri och en österrikisk Strindbergsforskare som skrivit en bok om Frida Uhl.

Sedan var det så klart dags för en av höjdpunterna, Herta Müller pratade om boken Flackland som nu kommit i full version, utan censur. Vi fick möta en helt annan Herta, som log och skämtade och hade roligt. Hon är helt fantastisk och ser så häftig ut. Det var en riktigt lång kö till signeringen efteråt, men jag fick både en kråka i min bok och en bild på henne.

Vi råkade hamna på ett seminarium om boken Blod eld död som handlar om black och death metal, riktigt intressant faktiskt.

Vi avlutade med att lyssna på Nathan Larson (bland annat känd från bandet A camp) som skrivit en dystopisk noirroman som kommer ut på svenska i dagarna, även den låter otroligt spännande. Hur ska man hinna läsa allt?

Stort tack till Therese som var med mig, till alla bokbloggare jag träffat (och även till dej ag inte träffade), det var fantastiskt roligt. Ses vi igen nästa år?Kommentarer

 1. Jättekul att läsa här om er mässa! Vi ses igen!

  SvaraRadera
 2. Tack själv! Det var jätteroligt och självklart måste vi dit nästa år igen! /Therese

  SvaraRadera
 3. Joanna: Klart vi gör!

  Holly: Oja, redan bokat ;)

  SvaraRadera
 4. Jättekul att ses! Kan jag få låna din Herta-bild, min dumma kamera tog usla bilder :-(

  SvaraRadera
 5. Lyran: Ja verkligen jätteroligt! Självklart får du låna bilder, jag har mailat några från söndagens Herta, du får även ta från min Facebooksida om du hittar något kul.

  SvaraRadera
 6. Om vi ses nästa år? Oh yes! Redan inskrivet i min kalender.

  SvaraRadera
 7. Bokbiten: Min kalender sträckte sig inte så långt xD

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…