lördag 24 september 2011

Bokmässan 2011 - Dag 2

Ännu en fantastisk dag, så klart!

Den innehöll alltså ett monterprogram med den rumänska författarinnan Ioana Parvulescu som nyligen blivit utgiven på svenska med titeln "Livet börjar på fredag". Vi mötte vår nya idol, översättaren Elisabeth, som tolkat allt från tyska till svenska och tvärtom på alla tyskspråkiga evenemang vi varit på. Därefter ett seminarium med Torbjörn Flygt o Martina Lowden om den österrikiske Tomas Bernhard vilket var fantastiskt roligt att lyssna på då de var så pålästa.

Sedan var det bara till att springa mellan seminarierna för att inte missa något. Nordiska rådets litteraturpris fyller 50 år och på ett seminarium med bland andra Sofi Oksanen, Einar Már Gudmundsson och PO Enquist diskuterades det om man kan tala om en nordisk litteratur. gudmundsson körde sitt eget race med att dra upp byxorna, ta en promenad på scenen, läsa en bok. Oksanen såg rätt uttråkad ut men det lät vackert när hon pratade finska.

"Varför mår vi så dåligt trots att vi har det så bra" var frågeställningen på det tyskspråkiga seminariet med Silke Scheuermann, Peter Stamm och Angelika Reitzers. Återigen vår kära översättare i lurarna, men de flesta i publiken hade inga lurar utan alla verkar kunna tyska.

Här går jag förbi Mario Vargas Llosa för en signerad bok, se bild! Han var mycker glad att se mig som ni ser.

Vi hann med en snabb titt på när Tonårsboken intervjuade Cornelia Funke, väldigt proffsigt!

Sedan kommer vi till dagens riktiga gigant, Seminarium med Jonathan Franzen. Vi stod längst fram i kön, där även författaren själv fick stå medan de tömde salen från tidigare seminarium. Väl inne (satt så klart längst fram) inåg vi ganska snabbt att Franzen var en mycket rolig, intelligent och ödmjuk man, fastän han sa emot intervjuaren hela tiden. Han pratade faktiskt om Laxness och Fria män, som jag ju just har läst, så jag tog mod till mig och diskuterade Laxness lite med Franzen, efteråt vid signeringen.

Vi hittade Schyffert och Lindström som pratade inredning och allt vad det innebär idag med svindyra kök och sopsortering och fick oss ett gott skratt.

På kvällen besökte ett gäng bokbloggare Forma books mingelmiddag. Trerätters och konjak, jag åt en massa saker som jag inte vet vad det var och satt vid bordet jämte Maria Montazami. Sedan tog det mig över en timme att hitta från mässan till centralen, inte alls kul.


2 kommentarer: