Fortsätt till huvudinnehåll

Änkans bok - Joyce Carol Oates


Joyces man Ray blir sjuk i lunginflammation, och de åker in till sjukhuset. Rays tillstånd går lite upp och ned men efter ungefär en vecka verkar det som om han är på bättringsvägen och snart ska få komma hem. Då händer det ofattbara - Ray avlider hastigt av en sekundär infektion, en s.k "sjukhusinfektion", som snabbt spridit sig genom hans kropp och till slut angripit hjärtat. Utan att hunnit förstå vad som hänt är Joyce plötsligt änka. Änkans bok, som är en självbiografisk bok, handlar om det första året efter makens död, den handlar om hennes chock, sorg och om hur hon sakta tar sig tillbaka till livet.

Efter att ha läst Änkans bok har Joyce Carol Oates tagit förstaplatsen på listan av mina favoritförfattare. Jag känner igen mig i många av hennes tankar och känslor då jag för drygt två år sedan hastigt förlorade min mamma - och detta är såklart en stor anledning till att jag ville läsa boken och lär även ha påverkat mitt omdöme om den. Dock tycker jag att det är en bok som alla bör läsa och som alla kan ha behållning av, oavsett om man har varit med om en stor förlust eller inte. Boken är rak, öppen och brutalt ärlig. Joyce berättar om den extrema chocken och sorgen, om hur självmordstankar ofta var en tröst som fick henne att orka leva (tanken att det i alla fall fanns en utväg, om ifall att...), hon berättar om sina svagaste stunder och om den styrka som krävs för att orka lyfta huvudet och se framåt igen. Det är en stark bok, jag tror inte att den lämnar någon oberörd - dessutom känns det som om jag känner författarinnan personligen efter att ha läst Änkans bok. Läs den, läs den, läs den!

Boken finns att köpa här och här.


Kommentarer

 1. Jag har lite blandade känslor för JCO, hon är så ojämn i sin kvalitet, men den här boken vill jag verkligen läsa

  SvaraRadera
 2. Jag förstod att du skulle gilla den. Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om just sådan här litteratur om du vill ha fler tips: http://www.bockerx3.com/2011/02/boklordag-pa-en-sondag.html

  Jag har typ allihop ;)

  SvaraRadera
 3. Jag är heller inte så där odelat förtjust i Joyce Carol Oates sätt att skriva men just "Änkans bok" tänker jag läsa (när jag nu får tag på den). Jag tyckte mycket om Joan Didions "Ett år av magiskt tänkande" också.

  SvaraRadera
 4. Jag har totalt avgudat varje bok jag läst av henne, fast så skall det också tilläggas att jag långt ifrån läst alla. Jag har hört många som sagt att hon är ojämn i kvaliteten, att vissa böcker inte alls är bra. Vi får väl se om jag springer på någon av de sämre vad det lider :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…