Fortsätt till huvudinnehåll

Litterära studier

"Litteraturvetare" är en del av vår tagline här på Böckerx3, jag har en kandidat i litteraturvetenskap och har läst kurser så som Barn- och ungdomslitteratur samt Science fiction- och fantasylitteratur. Sara-Sofia har tidigare läst Litteraturvetenskap och ska återuppta dessa studier i höst. Och inte kan väl jag vara sämre?

Jag kom först in på en kurs som heter Gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur på distans via Örebros universitet, en kurs som lett Bokstävlarna till att presentera Gotisk Höst, vilket jag således hakar på. Här ska läsas skräck! Två facklitteraturböcker är beställda och det finns mycket
att hämta på Kindle store gällande skönlitteraturen. Vissa böcker har jag redan klickat ner, då de finsn gratis, men vissa finns det inte titlar på utan bara författarnamn.

Den andra kursen heter Att skapa mästerverk. Litteraturpriser, kritiker och läsare. Distanskurs via Umeå universitet. Och den kräver 90 hp i antingen engelska eller litteraturvetenskap så den är på avancerad nivå. Vad går den ut på då? Beskrivningen ser ut så här:

Kursen utgör en specialstudie av prisbelönta engelskspråkiga verk från ett år 2000-talet och har ett globalt perspektiv. Förutom text- och genreorienterade frågeställningar behandlas bl a de litterära prisernas betydelse för moderna kanoniseringsprocesser och förhållandet mellan litteraturkritiker och läsande publik.

På litteraturlistan står 5 böcker och en film:

En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
The gathering - Anne Enright
Mister Pip - Lloyd Jones
The fifht child - Doris Lessing
The road - Cormac McCarthy

The Departed regisserad av Martin Scorsese

Så det ser ut som att min läshöst är spikad redan nu, 50% studier och heltidsjobb. Är jag galen? Ja. Jag hoppas kunna hinna med några bokcirklar också.
Kommentarer

 1. hälften av böckerna har jag läst..

  SvaraRadera
 2. Lycka till med studierna, allt som är roligt hinner man...

  SvaraRadera
 3. Jag har också anmält mig till Gotisk litteratur... Sér fram emot den jättemycket!

  SvaraRadera
 4. Hannele: Vilka då? Var de bra?

  Joanna: Ja det är klart :D

  Maritha: Kul! då är vi ju tre :)

  SvaraRadera
 5. Jag som hoppats vi skulle blir kursare på Linnéuniversitetet! Hoppas du blir nöjd med de här kurserna istället.

  SvaraRadera
 6. mimmi: Ja jag kom ju inte in trots mina 337 högskolepoäng :( reserv nr 2. Linné har annars många bra kurser så kanske att det blir något där nästa termin :)

  SvaraRadera
 7. Här kommer ett tips om ny skräck att läsa i höst: Släktet av Guillermo del Toro och Chuck Hogan. Jag läste den i somras, och den var riktigt spännande. Dessutom är den visst den första i en triologi.

  Happy reading!

  http://thomaserikson.com/

  SvaraRadera
 8. Thomas: Ja den har jag faktiskt på min läslista sedan länge :)

  SvaraRadera
 9. Men yyyl vad intressanta de där kurserna verkar, båda två!

  SvaraRadera
 10. bokbabbel: Ja jag har inte sett någon vidare info om någon av kurserna, vet ju inte hur mycket jobb det blir osv men jag hoppas kunna hinna med :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…