fredag 19 augusti 2011

Litterära studier

"Litteraturvetare" är en del av vår tagline här på Böckerx3, jag har en kandidat i litteraturvetenskap och har läst kurser så som Barn- och ungdomslitteratur samt Science fiction- och fantasylitteratur. Sara-Sofia har tidigare läst Litteraturvetenskap och ska återuppta dessa studier i höst. Och inte kan väl jag vara sämre?

Jag kom först in på en kurs som heter Gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur på distans via Örebros universitet, en kurs som lett Bokstävlarna till att presentera Gotisk Höst, vilket jag således hakar på. Här ska läsas skräck! Två facklitteraturböcker är beställda och det finns mycket
att hämta på Kindle store gällande skönlitteraturen. Vissa böcker har jag redan klickat ner, då de finsn gratis, men vissa finns det inte titlar på utan bara författarnamn.

Den andra kursen heter Att skapa mästerverk. Litteraturpriser, kritiker och läsare. Distanskurs via Umeå universitet. Och den kräver 90 hp i antingen engelska eller litteraturvetenskap så den är på avancerad nivå. Vad går den ut på då? Beskrivningen ser ut så här:

Kursen utgör en specialstudie av prisbelönta engelskspråkiga verk från ett år 2000-talet och har ett globalt perspektiv. Förutom text- och genreorienterade frågeställningar behandlas bl a de litterära prisernas betydelse för moderna kanoniseringsprocesser och förhållandet mellan litteraturkritiker och läsande publik.

På litteraturlistan står 5 böcker och en film:

En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
The gathering - Anne Enright
Mister Pip - Lloyd Jones
The fifht child - Doris Lessing
The road - Cormac McCarthy

The Departed regisserad av Martin Scorsese

Så det ser ut som att min läshöst är spikad redan nu, 50% studier och heltidsjobb. Är jag galen? Ja. Jag hoppas kunna hinna med några bokcirklar också.
10 kommentarer:

 1. hälften av böckerna har jag läst..

  SvaraRadera
 2. Lycka till med studierna, allt som är roligt hinner man...

  SvaraRadera
 3. Jag har också anmält mig till Gotisk litteratur... Sér fram emot den jättemycket!

  SvaraRadera
 4. Hannele: Vilka då? Var de bra?

  Joanna: Ja det är klart :D

  Maritha: Kul! då är vi ju tre :)

  SvaraRadera
 5. Jag som hoppats vi skulle blir kursare på Linnéuniversitetet! Hoppas du blir nöjd med de här kurserna istället.

  SvaraRadera
 6. mimmi: Ja jag kom ju inte in trots mina 337 högskolepoäng :( reserv nr 2. Linné har annars många bra kurser så kanske att det blir något där nästa termin :)

  SvaraRadera
 7. Här kommer ett tips om ny skräck att läsa i höst: Släktet av Guillermo del Toro och Chuck Hogan. Jag läste den i somras, och den var riktigt spännande. Dessutom är den visst den första i en triologi.

  Happy reading!

  http://thomaserikson.com/

  SvaraRadera
 8. Thomas: Ja den har jag faktiskt på min läslista sedan länge :)

  SvaraRadera
 9. Men yyyl vad intressanta de där kurserna verkar, båda två!

  SvaraRadera
 10. bokbabbel: Ja jag har inte sett någon vidare info om någon av kurserna, vet ju inte hur mycket jobb det blir osv men jag hoppas kunna hinna med :)

  SvaraRadera