torsdag 25 augusti 2011

Inbjudan till de våghalsiga - Dorothee Elminger


Margarete Stein läser alla böcker hon kommer över. De handlar om sjöfart, astronomi, världens hav och öknar. Hennes syster Fritzi gillar inte att skriva, så hon vandrar och letar. Tillsammans försöker de göra sig en bild av sina förfäders hemstad, som en gång varit en livfull gruvstad men som numera är öde på grund av bränderna i kolgruvorna under staden. De hittar spår efter en uttorkad flod och ger sig den på att hitta den. Kanske att gruvstaden kan blomstra på nytt genom att floden återupplivas?

Det intressanta med den här boken är egentligen inte vad den handlar om utan hur den handlar om det. Den är fragmentarisk men samtidigt ingående. Den är poetisk samtidigt som den innehåller till synes ganska tråkiga utläggningar om till exempel öknars utbredning. Om jag ska försöka jämföra det med något så är det väl som att följa ett nyhetsflöde om en specifik händelse, fast man gör det uifrån journalistens poetiska råmaterial samtidigt som man får ta del av hur journalisten får ta del av just det materialet. Margarete är berättarrösten men det varvas mellan hennes berättande och hennes faktiskt nedskrivna texter. Vissa tråkigare saker med att skriva en stads historia, som att ställa frågor till folk, förskönas inte utan frågorna radas upp i brödtexten och informationstext står också rakt upp och ner mitt i berättelsen, för att i nästa stycke övergå till fantastiska miljöbeskrivningar. Och det är väl så här det är att skriva? I ena stunden läser man om Kalahari i en uppslagsbok för att i nästa stund känna solen mot kinden och drömma sig bort. Eller kanske tvärt om? Att man sitter och försöker få ner en beskrivning av en fantastisk känsla som i nästa stund övergår i tråkig vardag när mamma ringer för att skvallra om grannarna.

Och det fungerar, tack vare att boken är så kort som 125 sidor. Jag tror inte att den hade intresserat mig mycket längre än så. Jag känner att det här är en bok jag vill prata om med folk, för att uppleva den med fler ögon, för att sedan läsa om den på nytt.

Dorothee Elminger har precis besökt Malmö och har där samtalat med Johanna Öberg från Bokhora. I september besöker hon även bokmässan.

Köp boken här eller här.

recensionsbok från Kabusa böcker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar