onsdag 31 augusti 2011

En ung naken kvinna; Mötet med Mikis - Arja Saijonmaa

I början av 1970-talet uppträdde Arja Saijonmaa på en studentteater. Världsstjärnan Mikis Theodorakis, en politisk frihetskämpe som skrev musik som handlade om just politik och frihet, befann sig på teatern och bad genast Arja följa med honom på världsturné. Arja hoppade på erbjudandet och det blev en resa där hon inte bara såg sig om i världen, utan även en inre resa där hon lärde känna sig själv och fann sin väg i livet.


Det är väldigt intressant att läsa en självbiografi, man får verkligen en unik insyn i personen i fråga. Mina kunskaper om Arja var väldigt begränsade innan jag läste En ung naken kvinna, det enda jag visste var att hon sjöng dendär låten "vem är du, vem är jag, levande charaaader" (som jag för övrigt haft på hjärnan lika länge som jag haft denna boken liggande hemma). Hon har helt enkelt varit en finsk schlagerstjärna för mig, och inget mer. Boken handlar mycket om politik (särskilt Greklands politiska situation på 70-talet), och innehåller många beskrivningar om hennes känslor inför musik i allmänhet och Mikis musik i synnerhet. Det kan låta trist, men boken var faktiskt väldigt intressant och jag kom på mig själv med att inte vilja lägga den ifrån mig. Jag hade ingen aning om att Grekland har varit en diktatur, särskilt inte så sent som på 70-talet! Jag har lärt mig massor under tiden jag läst En ung naken kvinna. Dessutom har jag blivit inspirerad att lära mig franska (de tillbringar mycket tid i Paris under turnén); jag har till och med tagit hem en "lär-dig-franska-app" på min iPhone. Hur underbart är det inte att en bok kan ge upphov till så mycket nytt?


Boken finns att köpa här och här.


Recensionsbok från Piratförlaget.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar