tisdag 16 augusti 2011

E-böcker kostar biblioteken massor!


Jag läste just en artikel om Västerås stadsbibliotek som håller på att gå under på grund av e-boklån. Varenda lån kostar biblioteket 20kr som går till ett företag som säljer utlåningstjänsten. Med e-bokens stigande popularitet betyder det att ett bibliotek som Västerås stadsbibliotek får lägga ut 160 000kr i slutet av det här året, enbart för att betala för utlåningstjänsten.

Biblioteken har fått sätta begränsningar så som max 3 lån per vecka eller att en bok kan vara utlånad till ett visst antal låntagare åt gången. Fortsätter lånandet att öka, vilket jag tror att det gör, så kommer biblioteken få begränsa ännu mer, kanske ta betalt för tjänsten, eller spara in på andra tjänster inom bibliotekets väggar.

Det här känns inte alls okej, jag vill absolut inte låna e-böcker om det ska vara så här. Kan de inte bara få köpa in en e-bok precis som en vanlig bok och sedan betala för själva internettjänsten? Ett nytt avtal för biblioteken diskuteras, och jag hoppas att det blir mer förmånligt än så här. Jag tänker INTE låna några e-böcker annat än i nödfall, för jag vill inte bidra till det här.

Läs artikeln om Västerås bibliotek på vlt.se
6 kommentarer:

 1. så 100 utlån = 2000 kr. Ohemult.
  Varför behöpvs den onödiga mellanhanden utlåningsföretaget?
  Utlåningsföretaget borde ju vara BIBBLAN som sen ersätter enligt samma system som med pappersböckerna kan man tycka.

  SvaraRadera
 2. Det är ju helt befängt! Man får lust att ställa sig upp och protestera! Man kanske inte borde låna e-böcker, men då tycker väl beslutsfattarna att ingen dylik tjänst behövs när ingen lånar e-böcker. Knepigt.

  SvaraRadera
 3. Zombie: visst är det galet? E-böcker borde främjas, det gynnar miljön och så kan man lagra fler böcker än vad bibliotek normalt kan ha.

  boktok73: Ja det är ju knepigt, men om de ser att försäljning av e-böcker ökar så kanske de fattar?

  SvaraRadera
 4. Hur mycket kostar vanliga böcker i jämförelse?

  SvaraRadera
 5. Say whaat, det här låter ju helt befängt!

  SvaraRadera
 6. Hannele: Ja det undrar ju jag med, de köper ju in en bok inplastad och klar från Adlibris har jag för mig, men det är ju inte i närheten av 20kr/utlåning!

  Bokbabbel: Det är helt sjukt. Det funkar ju liksom inte!

  SvaraRadera