Fortsätt till huvudinnehåll

E-böcker kostar biblioteken massor!


Jag läste just en artikel om Västerås stadsbibliotek som håller på att gå under på grund av e-boklån. Varenda lån kostar biblioteket 20kr som går till ett företag som säljer utlåningstjänsten. Med e-bokens stigande popularitet betyder det att ett bibliotek som Västerås stadsbibliotek får lägga ut 160 000kr i slutet av det här året, enbart för att betala för utlåningstjänsten.

Biblioteken har fått sätta begränsningar så som max 3 lån per vecka eller att en bok kan vara utlånad till ett visst antal låntagare åt gången. Fortsätter lånandet att öka, vilket jag tror att det gör, så kommer biblioteken få begränsa ännu mer, kanske ta betalt för tjänsten, eller spara in på andra tjänster inom bibliotekets väggar.

Det här känns inte alls okej, jag vill absolut inte låna e-böcker om det ska vara så här. Kan de inte bara få köpa in en e-bok precis som en vanlig bok och sedan betala för själva internettjänsten? Ett nytt avtal för biblioteken diskuteras, och jag hoppas att det blir mer förmånligt än så här. Jag tänker INTE låna några e-böcker annat än i nödfall, för jag vill inte bidra till det här.

Läs artikeln om Västerås bibliotek på vlt.se
Kommentarer

 1. så 100 utlån = 2000 kr. Ohemult.
  Varför behöpvs den onödiga mellanhanden utlåningsföretaget?
  Utlåningsföretaget borde ju vara BIBBLAN som sen ersätter enligt samma system som med pappersböckerna kan man tycka.

  SvaraRadera
 2. Det är ju helt befängt! Man får lust att ställa sig upp och protestera! Man kanske inte borde låna e-böcker, men då tycker väl beslutsfattarna att ingen dylik tjänst behövs när ingen lånar e-böcker. Knepigt.

  SvaraRadera
 3. Zombie: visst är det galet? E-böcker borde främjas, det gynnar miljön och så kan man lagra fler böcker än vad bibliotek normalt kan ha.

  boktok73: Ja det är ju knepigt, men om de ser att försäljning av e-böcker ökar så kanske de fattar?

  SvaraRadera
 4. Hur mycket kostar vanliga böcker i jämförelse?

  SvaraRadera
 5. Say whaat, det här låter ju helt befängt!

  SvaraRadera
 6. Hannele: Ja det undrar ju jag med, de köper ju in en bok inplastad och klar från Adlibris har jag för mig, men det är ju inte i närheten av 20kr/utlåning!

  Bokbabbel: Det är helt sjukt. Det funkar ju liksom inte!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.