onsdag 17 augusti 2011

Åh, Falkenland

Just nu är jag mitt uppe i Christine Falkenlands nya bok Sfinx som jag absolut älskar. Recensionsdag är dock inte förrän 25/8 så jag bjuder på en bild av Min skugga i stället.


När jag läste litteraturvetenskap C läste vi Falkenland i grupp, alla fick en av hennes berättelser i 4 x Prosa och jag fick redogöra för just Min skugga. Därefter diskuterade vi hela författarskapet utifrån våra redogörelser, faktiskt den mest intressanta uppgiften på hela kursen. Ser ni de små gröna lapparna? Jag kan verkligen inte med att ta ut dem, jag är för sentimental. Här har ni en redogörelse för mina anteckningar på lapparna:

s.6 "halt - bättre gifte med hel kropp"
s.9 "män - ointresse"
s.19 "förälskad i Arnold"
s.25 "längtan, misslyckande, försök till att vinna kärlek"
s.31 "Violas skugga mellan dem"
s.46 "beroende av mannen"
s.67 "moderskärlek till Cornelia"
s.70 "kropp hinder för dans"
s.109 "kärlek till Cornelia"

Jag misstänker att vi hade någon slags vägledning angående vad vi skulle leta efter, det var under en delkurs som kallades genusteori, men jag minns inte riktigt. Relation till män och till sin kropp ser ju ut att vara givna. Så även något om mor-dotter-relationer. Eller vad säger ni där ute som har Falkenland som husgudinna?

Om ni inte läst Falkenland så gör det nu på en gång, börja med 4 x Prosa nu!


4 kommentarer:

 1. Jag skrev B-uppsats i littvet om "Min skugga". Eller snarare en intertextuell jämförelse och analys av den boken och "Doktor Glas".

  Min påbörjade D-uppsats handlade också om Falkenland faktiskt (husgudinna är rätt ord, ja!), får se om den blir klar någon gång i det här livet.

  SvaraRadera
 2. Anna: jag hade kunnat tänka mig att skriva D-uppsats med hjälp av Sfinx :D

  SvaraRadera
 3. Fint med alla lappar, sådär ser en del av de böcker jag ska recensera till tidningar ut ibland :) Har bara läst två Falkenland-böcker hittills, och jag funderar på att ta med 4 x Prosa till bröllopsresan. och så vill jag ha hem den där jäkla sfinxen så att jag också kan läsa...! :/

  SvaraRadera
 4. Bokbabbel: Jag älskar lappar, borde använda de mer när jag läser nu! Och Sfinxen måste ju ha gått vilse, så här lång tid ska det ju inte ta!

  SvaraRadera