Fortsätt till huvudinnehåll

TEMA: Isländsk litteratur

Jag har någon gång någon stans läst att Island har flest författare per invånare i hela världen. Hur kommer det sig då att vi inte läser fler författare därifrån? 

Flera författare har vunnit nordiska rådets litteraturpris, men har du läst någon av dem? 

Det finns till och med en isländsk nobelpristagare, har du läst något av Halldór Laxness?

Island har betydlig mer välbevarad gammal litteratur än vad till exempel Sverige har, har du läst någon av de isländska sagorna?

Jag introducerar nu ett projekt där mer isländsk litteratur ska läsas och framför allt så kommer mer energi att läggas ner på inlägg runt isländska böcker och dess författare. I bloggens högerspalt finns redan en bild som länkar direkt till alla inlägg i kategorin och  håll utkik efter symbolen nedan för inlägg i serien: Kommentarer

 1. Vilket jättebra initiativ. Jag måste erkänna att jag är dålig på isländsk litteratur och din temaserie kommer förhoppningsvis att ge mig en puff i rätt riktning. Några utdrag ur isländska sagor har jag läst och det är det enda jag kan skryta med.

  SvaraRadera
 2. Ohh det ska bli riktigt spännande att få reda på mer om isländsk litteratur. Kommer säkerligen INTE att öka på vill ha-listan alls ;-) *not*

  SvaraRadera
 3. Det ska bli spännande att följa dina inlägg. Jag har läst några få islänningar, Arnaldur Idridason är väl den som jag läst flest titlar av. Vilket avslöjar en hel del om min okunnighet :-) Hoppas du upplyser mig!

  SvaraRadera
 4. Detta ska bli mycket intressant att följa! Har läst en hel del böcker av isländska författare och även en del böcker som har utspelats på ön.

  SvaraRadera
 5. Mimmi: ja då får du hålla utkik efter loggan :)

  Fröken S: Jag ber om ursäkt för utökad lista i förväg ;)

  Joanna: Helt ärligt så har jag knappt läst något heller, men jag har några titlar på lager iaf :)

  Boktagen: Oj, då har du nog mer koll än jag just nu :) Du får tipsa om du tycke något saknas längre fram :D

  SvaraRadera
 6. Vad kul att du uppmärksammar Island. Igår satt jag och några vänner och pratade om att Island är ett väldigt coolt land i det att trots att de bara är en kvartsmiljon människor så finns det ändå så många som är framgångsrika på det de gör. T.ex. litteratur och musik. Tydligen är det 80 % av invånarna som sjunger i kör också.
  Jag har bara läst en bok av Inridasson och lite ur Gunnlaud Ormstunga.

  SvaraRadera
 7. Mia: ja jag borde ju ha koll eftersom det är mitt hemland, men det har jag inte så nu ska det bli ändring på det :)

  SvaraRadera
 8. Jag följer också med spänning. De jag känner till och har läst är Arnaldur Indridason och Yrsa Sigurdardottir. Yrsa är ett strå vassare tycker jag, men jag vet inte något om författarna eg.

  SvaraRadera
 9. Erika: Tack ska du ha. Nu hade jag visst glömt Svanen på jobbet igår så det blir nog en liten försening av recensionen tyvärr hehe

  SvaraRadera
 10. Håller med Erika, Sigurdadottir är vass!

  Kommer att kolla in dina isländska tips.....

  SvaraRadera
 11. Bibkiotekets lista över samtliga Isländska böcker i svensk översättning:
  Katalog- Expertsök (exp)
  Sökfråga Hcedcb* a/ob

  Du är inte ensam här ute......

  /Jens-Olafur

  SvaraRadera
 12. Gudbergur Bergsson är underbar men fan så svår att läsa då varje mening är så full av betydelse att rytmen dör.

  Vänligen/ Jens-Olafur

  SvaraRadera
 13. Jens-Olafur: Ja biblioteken är helt ovärderliga vad gäller att hitta lite smalare litteratur som har nåt år på nacken. Jag har bara läst en av Bergsson än så länge, man får läsa väldigt långsamt.

  SvaraRadera
 14. Hehe, Jag har brevväxlat med Laxness i min ungdom, det var en förbannat trevlig gubbe det. :-) Men Bergsson tar musten ur mig. Hojta till om ni vill ha fler tips på isländska böcker i svensk översättning.

  Vänligen/

  Jens-Olafur

  SvaraRadera
 15. Jens-Olafur: Oj, ja Laxness verkar ha varit en häftig person! Jag tar gärna emot alla tips som går att få, jag kan även isländska så det måste inte vara översatt :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…