Fortsätt till huvudinnehåll

Läsrapport juni 2011


Just Kids - Patti Smith
Sommaren jag blev vacker - Jenny Han
Short girls - Bich Minh Nguyen
Torsdagsbarn - Sonya Hartnett
The instigators - David Wolman
Undantaget - Christian Jungersen

6 böcker, 1760 sidor.

Sämst månad hittills och under all kritik. Jag vet inte vad som hänt.

Utfallet gällande boknyårslöften:

-Jag har redan i år kommit upp i 12 nya författare, har inte läst någon av månadens författare förut.
-Ingen bok läst på isländska
- Läsa hundra böcker - Uppe i 57 i år. Jag hoppades på 50 vid halvårsskiftet så det är ju på gränsen.
-Kontinenter: Europa, Nordamerika, (Asien) och *trumvirvel* Oceanien! Afrika kvar då.
-Nordiska författare: Inte en enda svensk, men äntligen en dansk. Utmaningen Nordiska författare är därmed avklarad.
-Lyrik/dramatik: nix
-Olika genre: ungdomsbok, thriller, biografi, reportage

Kommentarer

 1. Äh, läsa hundra böcker klarar du nog. Juni var en dålig läsmånad, end of story. Nu går vi vidare med friska tag, du har ju dessutom semester din fräckis :)

  SvaraRadera
 2. Bokbabbel: Ja jag har itne semester förrän i slutet av juli så det blir nog inte mycket den här månaden heller :( Har dessutom precis påbörjat en väldigt svår bok så den lär ju ta en stund. Men jag får ta ett par tunnisar sen kanske ;)

  SvaraRadera
 3. Vad som hänt? DOCTOR WHO HAR HÄNT!

  *dodo-do-dom, dodo-do-dom, dodo-do-dom, dom-dom*

  SvaraRadera
 4. calle: Ja det kan jag ju skylla en del på *bankar i bordet i takt*

  SvaraRadera
 5. Haha, Doctor Who stal min läslust i vintras! Det är något med den serien och ens (brist på) läsning, alltså.

  SvaraRadera
 6. Anna: Och brist på det mesta annat också känns det som :)

  SvaraRadera
 7. Sex böcker, det blir en var 5 dag. Inte så dåligt. Sett över ett år blir det 73 böcker. Skulle jag vara nöjd med.

  SvaraRadera
 8. Mimmimarie: Ja det är helt ok med tanke på urstressigt jobb, börjar springa och sett på tv-serier. Men inte lika bra som de bästa månaderna med 13 böcker :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…