söndag 17 juli 2011

En hondjävuls liv och lustar - Fay Weldon

Mary Fisher älskar min man, som är hennes revisor. Jag älskar min man och hatar Mary Fisher.

Ruth är lång och klumpig, hennes man tycker inte speciellt mycket om henne utan han har öppet en affär med Mary Fisher. Till och med Ruths mamma har inte mycket till övers för henne. När hennes man lämnar henne blir hon dock en riktig hondjävul som bland annat bränner ner sitt hus. 

En hondjävuls liv och lustar är lättläst och skriven på ett väldigt roligt sätt. Dock kan jag emellanåt känna att karaktärerna är lite överdrivna, Ruth är lite väl misslyckad och Bobbo är lite väl mycket svin, men å andra sidan vad gör det? Det är ju underhållande. Däremot tycker jag att för att vara en såpass lättläst bok kan den vara lite rörig i vem som är i berättarens fokus och vilket tidsplan vi befinner oss på. I ena meningen diskuteras när Bobbo och Ruth först möttes för att i nästa mening handla om Ruths misslyckade matlagning i nutid. 

Ur feministisk synpunkt är boken, skriven 1983, kanske inte banbrytande just nu, men jag kan tänka mig att den ställde till med både förtjusning och skandal när den kom. Men visst älskar vi fortfarande lite galna och roliga karaktärer, och visst gillar vi när rättvisa skipas via hämnd? Och så skriker det 80-tal så det står härliga till. Vem har champinjonssoppa till förrätt och chokladmousse till efterrätt numera? Jag fullkomligt älskar 80-tals nostalgin! Trots att boken är utgiven ett år efter att jag föddes så minns man ju ändå en del och en del harm an tagit del av via TV. 

Läs den här galna boken om ni vill ha underhållning, men försök läsa den som om det vore 1983. Boken finns även filmatiserad 1989 med Maryl Streep som Mary Fisher. 

Köp boken här eller här

Recensionsbok från Massolit förlag. 


Följ min blogg med Bloglovin

6 kommentarer:

 1. Ah, jag köpte ett gammalt slitet ex på Myrorna för många år sedan men har aldrig kommit mig för att läsa den. Baske mig hade jag nog till och med glömt bort att jag hade den tills du påminde mig nu :)

  Ps. Även om jag kanske inte kör med regelrätta förrätter och efterrätter, måste jag dock erkänna att jag älskar både champinjonsoppa och chokladmousse ;)

  SvaraRadera
 2. Lisa: Hehe ja då kanske det är dags att läsa! Ja jag älskar chokladmousse, men i den här boken känns det mer som att det är riktigt lyxigt o fint :D Inte något man skulle servera idag om kungen kom på middag ;)

  SvaraRadera
 3. Vilken "Blast from the past". Jag både läste boken och såg TV-serien då det begav sig och älskade båda. Alltså INTE den med Meryl Streep.

  SvaraRadera
 4. mimmi: jaha, finns det även en tv-serie? Det visste jag inte!

  SvaraRadera
 5. Åh, jag älskar den! Läste den för flera år sedan (jag sprang också på ett slitet ex på Myrorna!) och sedan nu igen. Så jäkla skön!

  SvaraRadera