Fortsätt till huvudinnehåll

Boksöndagsbabbel

Just nu känns det som att jag är mycket snurrig eftersom jag sitter och planerar inläggsmaraton för bloggens ettårsdag på fredag. Jag har skrivit några inlägg och har de flesta planerade. 

Igår var det en mycket trevlig bokcirkel gällande Göra gott av Trude Marstein och de andra i gruppen tyckte ungefär som jag. och fikat var ju i en klass för sig:En gigantisk fyravånings morotskaka på en söt tallrik. Vi enades även om nästa cirkelbok, som Sara-Sofia valde ut, och det blev Fria män av Halldór Laxness. Lustigt att en av Islands största författare nu smugit sig in i cirkeln och det var inte jag som valde ut honom! Den har nyligen kommit i nyöversättning vilket jag tycker ska uppmärksammas. 

Precis före min cykelfärd till bokcirkeln läste jag klart Aniara av Harry Martinson, ännu en nobelpristagare. Jag har inte läst den tidigare, men eftersom sambon utlovade dödsstraff för de som inte läst den så kände jag att det var hög tid att få det gjort. Lustigt nog passade det postapocalyptiska och dystopiska ämnet mig ganska utmärkt eftersom jag är mitt uppe i att se den brittiska scifi-serien Doctor Who. En recension av Aniara känns rätt överflödig då många redan läst den eller vet vad den handlar om, så jag nöjer mig med kommentaren att jag gillar både verserna med rim och de fria verserna, det poetiska språket och den filosofiska och dystra handlingen, men jag känner att jag borde läsa den minst en gång till då jag hade lite svårt för Martinsons egna begrepp och ord. 

Med tanke på mitt tjat om bokhögar så blev jag ytterst glad när jag upptäckte att Fria män finns som e-bok (heja leopard förlag!). Jag följde Adlibris guide för konverterning från epub-format till min Kindles mobi-format vilket fungerade utmärkt och det gick snabbt. Jag hoppas verkligen att fler inser att e-böcker är bra. Det kostar ju inget att trycka upp, det behövs inget lager för böckerna och det kostar inget i frakt att leverera. 

Igår kväll började jag läsa Sommarboken av Tove Jansson inför kommande öppna bokcirkel på biblioteket. Jag älskar Mumin och Knyttet och den här boken följer samma lite småläskiga och småfilosofiska bana. Jag inser sedan att jag läst en dansk bok, en norsk bok, en svensk bok och nu en finsk bok på rad. Jag kanske rent av ska ge mig på en isländsk direkt efter för att fullborda en nordisk femma. 

Hoppas ni får en fin boksöndag!

Kommentarer

 1. Är nästan i extas över att det var så lätt och gick så bra att konvertera till Kindlen! Nu är världen öppen också för oss Kindle-ägare!

  SvaraRadera
 2. boktok73: Ja men visst serru :) nu gäller det bara at tdet kommer ut fler böcker och man borde även kunna låna på bibblan.

  SvaraRadera
 3. Härlig lässöndag till dig också. Visst är det bra med e-bok. Jag läser min fjärde lånebok nu och det går ju som hejsan!

  SvaraRadera
 4. Hannele: Ja och ibland är den faktiskt lite läskig

  Joanna: Ja jag kan inte låna böcker till min än :(

  SvaraRadera
 5. Har du prövat med konverteraren som M tipsade om i kommentarerna till mitt inlägg? Han menar envist att det ska fungera...

  SvaraRadera
 6. Sommarboken är så himla bra! Och passande som bokcirkelbok, det finns många lager och outtalade händelser i den som jag tänker mig kan vara väldigt intressanta att diskutera.

  SvaraRadera
 7. Joanna: Jag får kolla på det...

  bokstävlarna: Ja jag ve ju inte vilka som kommer då det är en öppen cirkel på bibblan, ska bli spännande :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…