fredag 15 juli 2011

Bloggen fyller ett år - Remnant population

Under min högskoletid i Halmstad då jag läste Kultur- och kommunikationsprogrammet med inriktning Litteraturvetenskap så läste jag även en del kurser utöver mina heltidsstudier och en av dessa var Science Fiction- och Fantasylitteratur. Vi läste en del konstiga böcker och noveller och det var en roman som har etsat sig fast i mitt minne. 

Remnant population av Elizabeth Moon handlar om Ofelia som är en gammal dam som bor på en planet som är på väg att överges. Hon känner sig för gammal för att lämna sitt hem som hon trivs i. När planeten är övergiven och Ofelia blir ensam kvar känner hon sig först till freds med att kunna leva som hon själv vill men när en främmande ras landar på planeten vet hon inte riktigt hur hon ska bete sig. Är dessa nykomlingar onda eller goda? Vad vill de? Hur kommunicerar de? Hur äter de? Det blir en kulturkrock på äkta sci-fi-vis med en hel del intressanta funderingar och frågeställningar. En mycket läsvärd bok som nog inte många hört talas om. 

7 kommentarer:

 1. Sci-fi och fantasy är sånt jag alltid tycker jättemycket om, när jag väl läser. Men som det ändå inte blir så mycket av. Konstigt egentligen... /Therese

  SvaraRadera
 2. Holly: Visst är det? Det är ju fantastiskt bra.

  SvaraRadera
 3. När läste du den kursen?? Har också läst den.. Jag har även läst det programmet i Halmstad..eller ja, jag började på det och läste en termin, men sen var jag tvungen att flytta och fortsatte pluggandet på annan ort.

  SvaraRadera
 4. It´s a literaty thing: Vi ska se...jag började på programmet hästen 2002 och läste sci-fi-kursen våren 2003 :) Fick ni också läsa den här boken?

  SvaraRadera
 5. Okej, då läste du ett par år innan jag. Började på kursen våren 2005 och på programmet hösten samma år. Parallellet med scifi-kursen läste jag även kursen Classical Horror med samma lärare. Fanns den också 2003?

  SvaraRadera
 6. Och just ja...nej, vi läste inte den här boken. ;)

  SvaraRadera
 7. It's a literary thing: Ja jag tog min examen våren 2005 och flyttade därifrån :) Jo den fanns nog inte våren 2003 men den fanns terminen efter. Jag gick den aldrig tyvärr.

  SvaraRadera