Fortsätt till huvudinnehåll

Bloggen fyller ett år - Minnen

Självklart Finns det massor att säga om höjdpunkter och annat roligt från året som gått. Här kommer några tillbakablickar i ett långt babbligt flöde.

Min första recensionsbok var Bara ett barn av Malin Persson Giolito från Piratförlaget, men den recenserade jag efter recensionsdatum. Min allra första recensionsbok som jag fick före release och som jag därav kunde recensera på recensionsdatum var Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli trött av Alex Schulman. Jag slukade den på en kväll ett par veckor före releasen och det är en bok som jag antagligen aldrig hade läst om jag inte hade bloggat. Och jag blev ju positivt överaskad. 

Recensionsböcker före release i all ära men nu har jag även börjat få manus flera månader före release, till exempel Bastarden från Istanbul från 2244. Jag har ännu inte läst något bokmanus så det får bli ett minne till nästa års födelsedag. 

Ett av de trevligaste minnena från året som gått är självklart mitt allra första besök på bokmässan i Göteborg. Jag läser det här gamla inlägget som förklarar starten till det hela. Jag bestämde mig alltså cirka en vecka i förväg, allt tack vare Bokbabbel. Hon åkte hela vägen från Finland för att vara med på mässan och då skämdes jag för att jag inte hade bokat in något eftersom jag bor en timmes tågfärd från Göteborg. Jag ser min bokmässeenkät och ser fram emot att fylla i den även i år. Därefter hade jag nedräkning med fem, fyra, tre, två, en dag kvar samt en natt kvar.  Väl på plats blev det bloggträff  och här kan ni läsa min sammanfattning. Jag skrattar gott åt min fadäs med att gå rakt in i Dick Harrisson, det hade jag helt glömt.

Med tanke på det lyckade bokbloggarcaféet (som bland annat uppmärksammades i Skånskan) ville bokmässan satsa mer på bokbloggar och bestämde sig för att ha bloggambassadörer och jag blev faktiskt utvald och eftersom jag bloggat i dryga två månader bara blev jag ytterst nervös, men det har varit fantastiskt roligt och jag hoppas naturligvis att initiativet fortsätter och utökas. 

Något annat som varit helt underbart är naturligtvis att jag hittade en bokbloggare som bor i mina krokar, nämligen Holly Hock. Vi startade tillsammans Skövde bokcirkel där vi var fjärde vecka träffas och fikar samtidigt som vi diskuterar månadens bok. Detta har lett till att biblioteket börjat samarbeta med oss, vi har ordnat en öppen bokcirkel där det kom 15 personer, Vi ordnade bokbytardag som ledde till både direktsänding i radio och en tidningsartikel. Vi kommer att ordna flera öppna bokcirklar under hösten, en är redan på väg att bli spikad till den 12/9. Och så har jag fått äran att skriva om bokaktiviteter i Skövde på den fantastika enbokcirkelföralla.se som varit en av tre finalister i Forma Book Blog Awards 2011. 

I slutet av November 2010 lyckades jag med konstverket att bryta svanskotan. Det ledde till att jag halva december låg på sidan hemma i soffan och hade vansinnigt tråkig. Dock skapade jag en julkalender som ja gtyckte var otroligt rolig och som andra verkar ha uppskattat rätt mycket också, med tanke på alla kommentarer. Länk till samtliga inlägg i kalendern hittar ni här

Annat trevligt som jag råkat ut för under året är alla enkäter, utmaningar och bokbyten som varit. Vi har läst tegelstenar, läst på andra språk, läst dystopier, läst sådant vi aldrig trodde vi skulle läsa och vi har bytt böcker med varandra och vi har fyllt i Bokbabbels evighetsenkäter.

Något som verkligen varit mig kärt är min Litteraturvetarskola som uppkom i en av många diskussioner angående bokbloggares ställning jämfört med litteraturkritiker. Starten kan ni läsa om här. Sedan dess har ett flertal inlägg lagts upp och många googlingar och antalet läsare per inlägg har visat att Litteraturvetarskolan varit en succé. Samtliga inlägg kan läsas här

Sedan har vi det här med köpstoppen. Jag har haft två stycken, Mitt första stopp kom 23:e Oktober och skulle vara till februaris bokrea. Det gick väl bra ett tag men kändes omotiverat efter ett tag. Mitt andra stopp pågår som bekant as we speak och startade 19/4 i år. Den här gången är det mycket mera allvarligt eftersom jag faktiskt börjat tappa min läslust på grund av alla bokhögar. Initialt var det tänkt att stoppet skulle pågå till bokmässan i slutet av september, men jag känner faktiskt inget sug efter att släpa med mig böcker därifrån, om det inte handlar om signeringar. Vi får helt enkelt se hur det går.

Och på tal om bokrea, så är ju mitt inlägg om bokrean 2011 ett av de mest lästa det senaste året. Och det blev en bokfrossa som hette duga. Jag lade upp ett inlägg om mitt första bokreapaket, bokrea IRL och bokreapaket 2 och 3. Som om inte det duger så dök det upp en hel del diskussioner kring bokreans vara eller icke vara som jag skrev om här och ett något mer positivt inlägg här. Jag tror dock inte att jag läst en enda reabok, kanske något jag borde fundera över i mitt "läsa det man har"-projekt. 

Självklart känns det helt rätt att avsluta det här enorma inlägget med några ord om hur bloggen sett ut under året. Först var jag mycket ambitiös med att fundera kring varför jag läser de böcker jag läser, men sedan började jag läsa sådana enorma mängder så det gick inte. Jag hade även en lista på de fem kommande böckerna men eftersom recensionsböcker, utmaningar och bokcirklar kom i vägen efter ett tag fick jag sluta med det också. Jag hade till och med en omröstning om vilken som skulle bli näst in på listan, och jag minns att JCO:s Dödgrävarens dotter, som jag inte heller har läst än. Jag ber om ursäkt till alla som röstade på den. Något som däremot håller fint är boknyårslöftena, där det gått över all förväntan. En afrikans bok, lite fler genrer, och ett 40-tal böcker till i år och jag är i hamn. 

grattis bloggen, jag ser fram emot ännu ett år av minnen tillsammans med dig. 

Kommentarer

 1. Jag kommer ihåg din julkalender! Den var verkligen urbra, jag såg massor jag bara måste ha! Det blir väl en i år med? /Therese

  SvaraRadera
 2. Holly: ja om jag bryter något annat underligt så ;) Jag får se, det var ändå ganska mycket jobb med den men något måste det väl bli...

  SvaraRadera
 3. Vilket fint, nostalgiskt inlägg =)

  SvaraRadera
 4. Fröken S: Tack, det finns många härliga minnen :)

  SvaraRadera
 5. Tåbrytet kom lite för tidigt, med andra ord? Fast det kanske är på väg att bli en vana? ;)/Therese

  SvaraRadera
 6. Holly: Ja jag tog direkt sönder en muskel i andra foten så ;)

  SvaraRadera
 7. Trevligt att läsa om ditt och bloggens år. Inspirerande för en "nykomling" i bokbloggarvärlden!

  SvaraRadera
 8. Erika: Tack, och då är ändå jag nybörjare jämfört med de flesta andra ;)

  SvaraRadera
 9. Alltid roligt att ta en trip down memory lane gällande bloggår, och du har ju varit superduktig och initiativrik ända från början!

  Vad lustigt att det var jag som inspirerade dig till bokmässan, det visste jag inte! Men bra!

  SvaraRadera
 10. Bokbabbel: JA det har varit ett händelserikt år. Svårt att ens tänka sig vad jag hade haft för mig utan bloggen nu :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…