Fortsätt till huvudinnehåll

Bloggen fyller ett år - God morgon!

Hej och hjärtligt välkomna till den här bloggens ettårsdag. Just nu är jag på väg till jobbet men det kommer att dyka upp många planerade inlägg under dagens lopp. Det kommer att bjudas på bloggens mest läsa inlägg, tävlingar, tips på böcker lästa före bokens tillkomst och på en del återblickar. 

Jag hoppas ni är med mig under dagen för det kommer att bli riktigt kul!

Kommentarer

 1. Återigen grattis! :)
  Jag själv är på jobbet nu och kommer definitivt följa dig/bloggen under dagen (när tillfälle ges..) :)
  Ha det bra så länge så ses vi på nätet... :)

  SvaraRadera
 2. Little: Tack! Hoppas du får en trevlig kalasupplevese då ;)

  Mimmi: Tackar!

  SvaraRadera
 3. Jag gratulerar och hoppas på många flera jubiléum under kommande år! (Och så ser jag förstås fram emot ditt isländska djupdyk!)

  "Til lykke med dagen"

  SvaraRadera
 4. Grattis! Jag sitter bänkad :)

  SvaraRadera
 5. Grattis, grattis, grattis till ett år med bokblogg. Så tevligt att bli bjuden på kalas, tittar in snart igen!

  SvaraRadera
 6. Grattis en gång till ;-)

  SvaraRadera
 7. Jättegrattis till ettårsdagen! /Therese

  SvaraRadera
 8. Grattis till ett-årsdagen! Måste läsa ikapp alla inlägg jag missat då jag varit på jobb. Ser fram emot att fortsätta följa bloggen!

  SvaraRadera
 9. boktok: Ja det är ju lite trist, jag jobbar ju med o minns knappt vad jag skrivit i mina inlägg ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…