fredag 15 juli 2011

Bloggen fyller ett år - Dramatik

Jag tror att dramatik är något som folk drar sig för att läsa för att de tror att det är svårt och otillgängligt. Hur ska man kunna läsa en massa repliker och scenhänvisningar? Ja, hur läser ni dialog i vanliga romaner? Hur läser ni miljöbeskrivningar? uppifrån och ner, från höger till vänster skulle jag gissa på. Det är inte svårt!

När jag läste scenisk gestaltning på gymnasiet (se där, nu bjuder jag även på lite personliga anekdoter) så läste vi massor av manus först. Vissa lästa vi hemma själva men andra läste vi i grupp där alla fick en roll att läsa upp. Fantastiskt roligt. Vi läste bland annat Dario Fo och Shakespeare, vars pjäser vi sedan satte upp på skolan*. 

När jag läste litteraturvetenskap läste vi massor av grekiska dramer, vi läste flera Shakespeare, Strindberg, Moliere, Ibsen, Beckett, Brecht, Büchner osv. INGET av det var särdeles svårt och det går snabbt att läsa.  Om någon vill läsa något antikt så säger jag inte åt dem att läsa Illiaden ( i alla fall inte hela) och jag säger inte att de ska läsa en dikt av Sapfo utan jag säger åt dem att läsa till exempel Oidipus av Sofokles. Vill de läsa något roligt? Ja läs då till exempel Mycket väsen för ingenting. Vill de läsa Strindberg men inte nödvändigtvis orkar läsa en hel roman? Läs Fadren

Slutsatsen är alltså att fler borde läsa mer dramatik. 


*För er som är intresserade så har jag alltså spelat Teseus och Oberon på Halmstad teater där bland annat Peter Wahlbäck var publik. Det fanns bara tre killar i gruppen så en del män fick spelas av kvinnor, vilket ju är lite kul eftersom det bara var män som spelade teater på Shakespeares tid.2 kommentarer: