fredag 15 juli 2011

Bloggen fyller ett år - Douglas Coupland

Någon gång under min högskoletid (2003?) fick jag nys om Alla familjer är psykotiska av den kanadensiske författaren Douglas Coupland. Familjen Drummond är helt fullkomligt galen, de skjuter varandra, är självmordsbenägna och hamnar i fängelse, dock är dottern helt tvärtemot och är astronaut. Jag tyckte att boken var helt vansinnigt underhållande och min något svåra relation till Coupland var född. 

Jag ville genast läsa mer av denne man, tvingade min mamma att köra till det enda bibliotek i kommunen som hade böcker och de lyckades ta fram Microslavar till mig. Flera andra titlar var helt enkelt inte där de skulle, dvs i hyllan för skönlitteratur under bokstaven C. Jag tyckte även om den här boken, som handlar om ett gäng nördar som jobbar på Microsoft, och jag ville ha mer. Men på den här tiden skulle jag aldrig fått för mig att läsa på engelska utan jag fick nöja mig med drömmen av att få läsa mer. 

Jag måste ha tröttnat på att vänta för jag tog inte upp jakten på Coupland-böcker förrän jag ser Jpod  i engelsk pocket, och jag älskar den. Jag älskar de skruvade karaktärerna, jag älskar deras arbetsplats, jag älskar Couplands sätt att skriva. Han kan ta in hela dokument av nonsens från berättelsen som egna kapitel i sina böcker. Sedan tvingar jag sambon att läsa den. 

Som av en slump hittar jag faktiskt två böcker av Coupland i pocket på Myrornas grand opening i mars i år. Det var Girlfriend in a coma och en till. Jag tror det är Microslavar men det skulle kunna vara Generation X

Det jag egentligen vill ha sagt med det här inlägget är, läs Coupland om du inte har gjort det! Tyvärr finns det inte mycket att köpa på svenska, men kolla biblioteken. Det finns givetvis massor på engelska och dessa finns både i svenska bokhandlar och tex på Kindle Store. Och håll utkik på loppisar!

3 kommentarer:

  1. Coupland är alltid det första jag letar efter i bokhyllorna på secondhandaffärer. skandal att fler inte finns kvar i tryck!

    SvaraRadera
  2. Läste just min första Coupland, men det var definitivt inte den sista.

    SvaraRadera