fredag 15 juli 2011

Bloggen fyller ett år - Binu och den stora muren

Jag vet att jag har tipsat (läs tjatat) om den tidigare, men det är inte mycket som slår stämningen och känslan när man läser Binu och den stora muren av Su Tong. Den kinesiska muren håller på att byggas och alla män blir inkallade att hjälpa till, inklusive Binus man. När det börjar närma sig vinter och hon inte har hört något ifrån honom blir hon orolig eftersom han inte har några vinterkläder. Hon säljer allt hon äger för att köpa en vinterkappa och beger sig ut på en resa genom Kina för att ge den till sin man. 

Boken är en av delarna i det fantastiska initiativer The Myth Series där bland annat Margret Atwoods Penelopiaden ingår. Su Tong beskriver ett mytiskt Kina med fantastisk natur och underbara historier om rådjurspojkar i skogen och grodor med mänskliga drag. Han beskriver även en kvinnas resa och envishet samt hennes fantastiska kärlek och tillgivenhet till sin man. 

Su Tongs mest kända bok är nog Raise the Red Lantern som även blivit film. Han var även nominerad till Man Booker International Prize 2011. 

6 kommentarer:

  1. Låter som en mycket spännande bok. Du kanske ska ha tema japansk litteratur sedan när du är klar med isländsk.

    SvaraRadera
  2. Hehe ja jag är ganska förtjust i asiatisk litteratur.

    SvaraRadera
  3. Härligt tips - att läsa om Kina är inte så vanligt hos mig.

    SvaraRadera