onsdag 27 juli 2011

Älskade syster - Joyce Carol Oates


Skyler Rampike är mamma Betseys lilleman, hennes guldgosse. Hon är övertygad om att han en dag kommer att bli något stort. När han bara är några år gammal bestämmer sig Betsey för att han skall bli skridskostjärna. Betsey är nämligen besatt av tanken på att vara rik och bli inbjuden att umgås med de rika, fina familjerna, och hon ser sin son som en potentiell väg in i detta.Dock visar det sig att Skyler inte har någon talang alls för skridskor. Faktum är att han inte har någon talang för någon idrottsgren överhuvudtaget. När så Skylers lillasyster Edna Louise, blott 4 år gammal, visar sig vara en naturbegåvning på konståkning verkar Betseys högsta drömmar ha blivit sanna. Edna Louise får byta namn till Bliss - ett namn passande för en stjärna - och hela hennes liv går ut på att träna och tävla i konståkning. Bliss blir konstant sminkad, uppklädd, får tillväxthormoner och sprutor med vitaminer. Hon skördar framgång efter framgång på skridskobanan och mamma Betsey blir mer och mer populär hos den övre medelklassen. Tills en dag då allt får ett abrupt slut, då Bliss hittas mördad i familjens källare.
Detta är en oerhört fascinerande bok. Jag kunde inte lägga den ifrån mig trots det starka obehag den gav mig (eller kanske just på grund av det). Det är 19-årige f.d narkomanen Skyler som 10 år efter mordet berättar historien för läsaren, ibland i första person, ibland i tredje. Boken är uppbyggd av oredigerade anteckningar, minneslappar, tidningsurklipp, fotnoter och brev. Den är genomsyrad av Skylers förakt för sina föräldrar, för deras utnyttjande av Bliss och för hur de åsidosatte honom efter de insett att han inte skulle bli någon "stjärna". Han målar ett porträtt av en frånvarande pappa, en machoman som kommit upp sig yrkesmässigt och som ständigt är otrogen mot sin hustru. En hustru som i sin tur är hemmafru (med tjänstefolk) och som inte vill något hellre än att klättra på den sociala stegen - på bekostnad av sina egna barn om det är vad som krävs. Boken är baserad på en verklig händelse; det ouppklarade mordet på JonBenét Ramsey, en 6 år gammal skönhetsdrottning (läs mer om fallet här). Dock har Joyce Carol Oates, precis som i Blonde, i sin berättelse gett fallet en lösning.
Jag anser att denna bok är något av ett mästerverk och rekommenderar den starkt.

Du kan köpa boken här, eller här.


9 kommentarer:

 1. Jag tror den där boken var den första Oates-boken jag läste, och den tillhör fortfarande mina favoriter förutom "Bellefleur". Vet dock att stora Oates-fan inte har varit lika begeistrade, men det är sannerligen en stark berättelse!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tycker den är helt otrolig. Vilken talang, att kunna skriva på det sättet! Det känns verkligen som om man är inne i huvudet på Skyler. Och fotnoterna! Jag skulle nog kunna pladdra om denhär boken i timmar. :)

  SvaraRadera
 3. Den har stått i min bokhylla hur länge som helst. Tack för en bra recension och för att jag med största sannolikhet kommer läsa den snart!

  SvaraRadera
 4. Den låter verkligen bra, jag är väldigt sugen på att läsa något av JCO, men de e ju ofta så tjocka så jag tar mig aldrig an projektet.

  SvaraRadera
 5. Boktagen: Ja, den känns lite jobbig i början, men håll ut, den blir mycket bättre!

  Metta: Jag kan ta med den nästa gång vi ses så får du låna hem den :)

  SvaraRadera
 6. Åh, nu blev jag oerhört sugen på att läsa den! Gillar verkligen JCO, men den här har jag inte hunnit med ännu!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker verkligen att ni skall läsa den! Som sagt - den kan kännas lite jobbig i början med alla fotnoter, men man kommer in i det ganska snabbt. :)

  SvaraRadera