lördag 7 maj 2011

Var är Alaska? - John Green

Miles lämnar Florida och high school för internat i Alabama. Han samlar på citat av berömda personers sista ord i livet, vilka han kan citera på kommando. Han blir snabbt vän med rumskamraten Översten och faller direkt för tjejen Alaska. 

Var är Alaska? Handlar till stor del om att vara tonåring och att växa upp. Det är mobbing, kärlek, sexualitet, skoltrötthet, hyss, kompisar, alkohol och så vidare. Green gestaltar detta på ett närvarande sätt, jag känner direkt hur det är att åter vara tonåring, på gott och ont. Green är själv inte särskilt gammal, född -77 och således endast 28 år när den skrevs. Han har själv gått på internat i Alabama och har en fallenhet för sista ord, som han skrivit om i sista kapitlet som han lite fyndigt kallas "några sista ord om sista ord". 

Något som är värt ett helt kapitel i sig i den här boken är den spänning Green bygger upp. Först har vi titeln så klart, Var är Alaska?, med ett frågetecken. Varför heter den så? Boken är uppdelad i två delar, en "före" och en "efter". Före och efter vad? Kapitel ett heter "etthundratrettiosex dagar före" och sedan följer en nedräkning ner till "den sista dagen". Vad är det som ska hända? Är det bra eller dåligt? Är det hemskt och livsavgörande eller är det något obetydligt? Jag kan bara säga att jag bara blev allt mer nervös för varje dag man kom närmare och skakade nästan av spänning när det så var dags. Jag vill inte säga för mycket om vad som händer, men när jag väl läst var jag mycket upprörd och fick läsa de nästkommande kapitlen lite i taget. 

Fler som läst Var är Alaska?:  Bokhora, Pocketblogg, Hyllan, och Enbokomdagen

Köp boken här, här eller här

2 kommentarer:

  1. Var är Alaska? är ruggigt bra tycker jag! Och som du skriver var det en enorm upptrappning innan "det" hände, jag höll på att bli galen.

    SvaraRadera
  2. Therese: ja visst var det så? Och man blev ju inte besviken när man väl kom fram utan det höll.

    SvaraRadera