Fortsätt till huvudinnehåll

Var är Alaska? - John Green

Miles lämnar Florida och high school för internat i Alabama. Han samlar på citat av berömda personers sista ord i livet, vilka han kan citera på kommando. Han blir snabbt vän med rumskamraten Översten och faller direkt för tjejen Alaska. 

Var är Alaska? Handlar till stor del om att vara tonåring och att växa upp. Det är mobbing, kärlek, sexualitet, skoltrötthet, hyss, kompisar, alkohol och så vidare. Green gestaltar detta på ett närvarande sätt, jag känner direkt hur det är att åter vara tonåring, på gott och ont. Green är själv inte särskilt gammal, född -77 och således endast 28 år när den skrevs. Han har själv gått på internat i Alabama och har en fallenhet för sista ord, som han skrivit om i sista kapitlet som han lite fyndigt kallas "några sista ord om sista ord". 

Något som är värt ett helt kapitel i sig i den här boken är den spänning Green bygger upp. Först har vi titeln så klart, Var är Alaska?, med ett frågetecken. Varför heter den så? Boken är uppdelad i två delar, en "före" och en "efter". Före och efter vad? Kapitel ett heter "etthundratrettiosex dagar före" och sedan följer en nedräkning ner till "den sista dagen". Vad är det som ska hända? Är det bra eller dåligt? Är det hemskt och livsavgörande eller är det något obetydligt? Jag kan bara säga att jag bara blev allt mer nervös för varje dag man kom närmare och skakade nästan av spänning när det så var dags. Jag vill inte säga för mycket om vad som händer, men när jag väl läst var jag mycket upprörd och fick läsa de nästkommande kapitlen lite i taget. 

Fler som läst Var är Alaska?:  Bokhora, Pocketblogg, Hyllan, och Enbokomdagen

Köp boken här, här eller här

Kommentarer

  1. Var är Alaska? är ruggigt bra tycker jag! Och som du skriver var det en enorm upptrappning innan "det" hände, jag höll på att bli galen.

    SvaraRadera
  2. Therese: ja visst var det så? Och man blev ju inte besviken när man väl kom fram utan det höll.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…