tisdag 24 maj 2011

Till mamma på mors dag - Doris Dahlin

Reseda har vuxna barn och är gift med en läkare som varit henne otrogen. När hennes mamma dör börjar hon fundera på sitt liv och sina relationer. Alla gamla minnet kommer till henne, hur hennes pappa lämnade dem, hur hon alltid var städerskans dotter, hur det var att vara gravid. 

Elisabeth är psykolog med egen mottagning, men kanske är det så att hon behöver leva som hon lär? Hon har aldrig haft ett längre förhållande utan blir skrämd och flyr. Hennes mamma lever än men de har ett komplicerat förhållande som inte blir enklare när mamman blir dement och helt beroende av Elisabeths stöd. 

Till mamma på mors dag handlar om relationer av alla slag, relationen till sin mamma, till sin man, till sin dotter, till sin älskare, till sina patienter, ja till alla. Dahlin gestaltar samtliga relationer på ett komplext sätt, det är aldrig enkelt att leva med andra, vare sig det är någon man valt, som sin man, eller som man tvingas leva med, som sin mamma. Hon för även fram svåra känslomässiga aspekter, nästan lite filosofiska utläggningar ibland, så som hur det är att rensa en närståendes saker efter dennes död eller en skamlös känsla av att ta med en älskare in i sin döda mors lägenhet. 

Och språket? Ja språket! Det är ingående, genomträngande och poetiskt. Kan man annat än älska ett sådant här svar till Karin Boyes dikt Visst gör det ont när knoppar brister?:

Visst gör det ont när knoppar brister, eller kanske ännu mer när 
de vissnar långt innan de slagit ut i full blom. 

Köp boken här eller här

Recensionsbok från Ordfront Förlag.  

4 kommentarer:

 1. Den boken har jag helt missat, låter onekligen intressant!

  Mytserien- listan är på svenska här: http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker-auto/Mytserien/ och på engelska här: http://www.themyths.co.uk/?page_id=2 (de har inte fått med de två-tre senaste på den svenska)

  SvaraRadera
 2. Eli: Ja den är väldigt bra! Och tack så hemskt mycket för länken!

  SvaraRadera
 3. Den later valdigt bra, maste ta och kolla in den!

  SvaraRadera
 4. Emma. Ja om du gillar en bok som vrider och vänder på relationer så är det en bok för dig :)

  SvaraRadera