Fortsätt till huvudinnehåll

TÄVLING: Moa Martinson - Mor gifter sig


Ni har väl inte missat att nätbokhandeln Fritz Ståhl har en porträttserie om starka kvinnor? Först ut är Moa Martinson, fru till nobelpristagaren Harry Martinson, men även själv en fantastisk författarinna. Hon var en fattig flicka som med stort mod och hårt arbete blev en hyllad författarinna och hennes böcker ges ständigt ut på nytt. 

Serien till ära lottar jag, i samarbete med Fritz Ståhl, ut Moa Martinsons första bok Mor gifter sig som hos Frits Ståhl beskrivs så här:

Mor gifter sig är första delen i trilogin om proletärflickan Mia, en berättelse 
som har hämtat delar av sitt stoff ur Moa Martinsons eget liv. Serien skrevs
som en motvikt till de ”pojkbiografier” som var vanliga under 1930-talet. 
I de tre böckerna får vi läsa om arbetarkvinnornas och barnens tillvaro i 
sekelskiftets klassamhälle. Här ges också ett mycket fint, trovärdigt porträtt 
av den inte alltid så enkla relationen mellan en mor och hennes dotter. Boken 
har ett nyskrivet förord av Ebba Witt-Brattström

Vill du vinna den här fantastiska boken? Skicka då ett mail med adressuppgifter och en motivering till varför man ska läsa Moa Martinson till bockerbockerbocker@hotmail.se Lägg även upp ett inlägg i er blogg om tävlingen och lämna länken i kommentarerna nedan. Har du ingen blogg så går det bra att bara maila. Bäst motivering vinner och tävlingen pågår till och med den 5:e juni. 

Lycka till!Kommentarer

 1. Kul, men jag är inte med, för jag äger alla hennes böcker.. fast inte med Ebba Witt-Brattström.

  SvaraRadera
 2. Roligt med Moa-tema, men jag har de flesta (samlar på dem). :) Dock vill jag bara vara en såndär jobbig besserwisser-typ och poängtera att Harry & Moa faktiskt stavar sitt efternamn Martinson med bara ett s. Och nu har jag varit nog jobbig för ungefär en månad framåt.:)

  SvaraRadera
 3. Hej! En bokblogg <3 Hittade hit av en slump, kommer dock att återkomma varje dag ;o) Hälsar Mia

  SvaraRadera
 4. Hannele: Både kul och tråkigt då att du redan har alla :)

  Jessica: Förlåt, ska genast ändra. Jag är dålig på att se sånt där.

  Mia: Hej och välkommen =)

  SvaraRadera
 5. Riktigt kul tävling och en intressant blogg. Känner inte att det är rätt att jag heller medverkar i tävlingen då även jag läst boken och har den. Men däremot kommer jag nog att återkomma till din blogg. Keep up the good work!

  Mvh

  Fredrik F. G. Granlund
  Mariestad

  http://marmeladkungen.wordpress.com

  SvaraRadera
 6. Fredrik: Tack för de fina orden. Kul med någon som bor i närheten också :)

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst Mor gifter sig men jag äger boken så jag är inte med i tävlingen. Däremot har jag skrivit om den och FritzSthåls utmärkta initiativ här: http://violensboksida.bloggplatsen.se/2011/05/29/5477114-tavling-hos-bockerbockerbocker-mor-gifter-sig/

  SvaraRadera
 8. Violen: Tackar, och se till att läsa boken nu då! :)

  SvaraRadera
 9. Jag är med! Länken till mitt inlägg är här: http://itchiem.blogg.se/2011/june/jag-ar-med-i-en-tavling.html#comment

  SvaraRadera
 10. Fin blogg du har och roligt med lite tävling på sidan, fast mest gillar jag litteraturvetarskolan. Jag hittade hit när jag skulle skriva om "Mor gifter sig" på min bokblogg.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…