Fortsätt till huvudinnehåll

Nyårslöften?

Nu har snart fem månader gått av år 2011 och de boknyårslöften jag så fint satte upp för mig själv har gått alldeles utmärkt, för det mesta. Det är dock några som ännu inte är klara så jag tänkte be om lite tips.

4. Läsa minst en bok från varje kontinent

Jag har klarat av alla utom Afrika och Australien/Oceaninen. Afrika har jag flera böcker ifrån, men det är sämre med Australien och Oceanien. Era bästa tips tack!

5. Läsa nordiska författare, minst en från varje land. 

Jag har lyckats läsa en eller flera från alla utom Danmark. Jag vet inte ritkigt varför. Tips emottages!

7. Läsa så många olika genre som möjligt. 

Jag har testat på dystopi, skräck, deckare, barn- och ungdomsböcker och även någon biografi men jag behöver vidga mina vyer mer. Tips på genre + en boktitel inom genren vill jag gärna ha.

Kommentarer

 1. Jag ger ett nya zeeländskt tips om du inte har läst henne: Janet Frame! Oerhört bra författare. Läs t.ex hennes självbiografiska trilogi "En ängel vid mitt bord", som handlar om konstnärskap och hennes kamp med sin jobbiga uppväxt och återkommande depressioner.

  SvaraRadera
 2. bokstavlarna: Tackar! Ser att det finsn några titlar på biblioteket.

  SvaraRadera
 3. Danmark: Ib Michael är riktigt bra!

  SvaraRadera
 4. Danska tips: Undantaget av Christian Jungersen – du kommer inte kunna lägga den ifrån dig!

  De kanske lämpade av Peter Høeg om du inte läst den (det tror jag är en bok som verkligen passar dig).

  Den stängda boken av Jette Kaarsbøl - en ganska nyskriven, historisk roman om ett olyckligt äktenskap. Jag tyckte mycket om den, men så bra som de två andra tipsen är den inte.

  Har du inte läst John Marsdens serie I morgon när kriget kom är det ett hett Australientips!!

  SvaraRadera
 5. Den besatta: Tack!

  Vixx: Där fick du med hur mycket som helst, jag är onekligen inspirerad nu.

  SvaraRadera
 6. Fick nu även in dessa från en twittrare: Patrick White, Nobelpristagre från Australien: Fallet Twyborn. Suzanne Brögger, Danmark tex Jadekatten

  SvaraRadera
 7. En riktigt bra författare från Australien är John Marsden, hans ungdomsserie Tomorrow when the war began (Imorgon när kriget kom) är jättebra! Jag läste den för tio år sen eller så men har funderat på att läsa om den. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0439829100

  Också är On the Beach av Nevil Shute (brittisk- australisk) en riktigt bra och riktigt hemsk bok. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0099530252

  Hoppas du hittar nåt :)

  SvaraRadera
 8. Också såg jag nu att Vixx också tipsat om John Marsden men man kan väl aldrig få för många tips ;)

  SvaraRadera
 9. Eli: Tackar! Ju fler tips om samma desto säkrare kort antar jag? =)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker du ska lyssna på mig och Eli! Och så tycker jag att Eli genast ska läsa om alla Marsden-böckerna.

  Och om nån vill veta nåt mer om vad jag tycker så är det att Nevil Shutes Fem svarta höns (A town like Alice på engelska) är väldigt bra. Men På stranden brukar vara väldigt lätt att få tag på typ på Frälsningsarmén eller liknande (vet dock inte om den finns på läsplatta...).

  SvaraRadera
 11. Vixx: Jag har faktiskt redan spanat in Marsden på biblioteket men den var utlånad. Shute fanns det en del av i Kindle store på Amazon :P

  SvaraRadera
 12. Jag skulle nästan tro att Marsden finns i Kindlestore också... :-)

  SvaraRadera
 13. Vixx: Det var lite dåligt med den, den fanns som ljudbok.

  SvaraRadera
 14. The Slap utspelar sig i Melbourne. Grymt bra!

  SvaraRadera
 15. enligt O: har redan konstaterat detta via Bokbabbels recension :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…