Fortsätt till huvudinnehåll

Läsrapport maj 2011

The tiny wife - Andrew Kaufman
Jag tror jag älskar dig - Allison Pearson
Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann - Jonas Jonasson
Vargsläkte - Caroline L Jensen
Till mamma på mors dag - Doris Dahlin
Fågeln som vrider upp världen - Haruki Murakami
Häxmästaren - Peter Bergting 

7 böcker, 2227 sidor och 14,5 timmar ljudbok. 

En ganska dålig månad, tyvärr kommer livet emellan ibland. 

Utfallet gällande boknyårslöften:

-Jag har redan i år kommit upp i 12 nya författare, har läst Haruki Murakami tidigare. 
-Ingen bok läst på isländska 
- Läsa hundra böcker - Uppe i  51 i år. Minimumgränsen 50 är alltså uppnådd. 
-Kontinenter: Europa, Nordamerika, och Aien har fortfarande inte läst något från Afrika eller Oceanien. 
-Nordiska författare: enbart svenskt. Danmark saknas alltså än. 
-Lyrik/dramatik:  nix
-Olika genre: ungdomsbok, skräck och så lite fantasy.


Kommentarer

 1. 7 böcker är väl ganska bra. Murakami är ju en liten tegelsten.

  SvaraRadera
 2. Bokstödet: Ja det såg ju mer ut nu än vad det kändes som. Fast Nyckelfågeln hade jag ju lät ett tag så det är egentligen bara 300 sidor i den som hör till maj.

  SvaraRadera
 3. Men jag vill ju veta vad du tyckte om Legenden om Morwhayle :)

  /Peter

  SvaraRadera
 4. Peter. Då får du kolla nästa inlägg :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…