tisdag 17 maj 2011

Hejja Norge

Här kommer mitt inlägg i utmaningen om att hylla norsk litteratur på Norges nationaldag. 


Nostalgi, kärlek, satir och humor. Jarle spelar i band, super och har en flickvän men när Yngve börjar i skolan får Jarle helt plötsligt känslor för honom. Den är både rolig och allvarlig på en gång. En spännande ung författare som tyvärr inte slagit allt för stort i Sverige, den här boken finns inte längre att köpa på svenska men borde finnas på ett bra bibliotek. Den finns också filmatiserad, en bra film även om några av aspekterna från boken saknas. Vibeke och sonen Jon bor i en by i Nordnorge. Det är kallt och det är vinter. Det är en obehaglig och spännande historia om en mor och en son som går om varandra, både fysiskt och känslomässigt. Örstavik har skrivit ett flertal fantastiska romaner och borde få mycket mer uppmärksamhet i Sverige. Den här boken från 1984 har kallats Norges bästa postmodernistiska roman. En författare skriver en bok om en ung kvinna som kallar sig Greta sover om dagarna och raggar män på kvällarna. De män hon har ihop det med försvinner och författaren själv blir indragen i historien. 80-tal och mord ger en känsla av en kvinnlig Patrick Bateman. Även den här boken är svår att få tag på men finns på biblioteken. 


Ibsen är en av mina favoritdramatiker. Hedda Gabler från 1890 kan ses som tidig feminism där huvudpersonen Hedda slåss mot samhället som en kvinnlig hjälte. Vissa tolkningar leder dock till att hon anses vara en ond figur. Finns självklart i ett otal teateruppsättningar och även inspelade sådana.

13 kommentarer:

 1. "Kärlek" har jag läst men det var längesen, men minns den som gripande och bra.

  SvaraRadera
 2. Tess: Ja, den är väldigt bra. Kort och snabbläst :)

  SvaraRadera
 3. Har läst Örstavik, men inte kärlek.Yngve älskade jag! Ibsen är en favorit, men den här jag jag inte läst. Tack för bra tips!

  Fler böcker att lägga till min lista alltså.

  SvaraRadera
 4. enligt O: Varsågod och tack själv =)

  SvaraRadera
 5. Syttende Mai er Norges nasjonaldag,
  kul idé, har nog många (?) när jag tänker efter, Hanne Ørstavik är bra, läst ett par.

  SvaraRadera
 6. Hannele: Lägg då upp ett inlägg vettja! :D

  SvaraRadera
 7. Spännande urval du gjort, bra tips!

  SvaraRadera
 8. Bättre sent än aldrig, här kommer mina bidrag till utmaningen norska boktips. Kanske inget nytt under solen men gillar man deckare så gör man :)och norrmännen är fenomenala på att skriva just deckare.

  http://erikasbokprat.blogspot.com/2011/05/norska-boktips-pa-17e-maj.html

  SvaraRadera
 9. Erika: Helt klart bättre sent än aldrig, tackar!

  SvaraRadera
 10. Intressanta tips verkligen.......tack för det.

  SvaraRadera