onsdag 13 april 2011

Raseri - Stephen King

En ung man vid namn Charlie Decker går en dag in i ett klassrum med en pistol, skjuter lärarinnan och tar hela sin klass som gisslan. Väl inne i klassrummet berättar både Charlie och klasskamraterna om händesler från uppväxten, allt från campingutflykter till sexlivet.

Romanen kom ut 1977 så det är ganska tidigt i kingens karriär. Den är dessutom utgiven under pseudonymen Richard Backman. Den är alltså skriven före alla schoolshootings i USA och resten av världen. Den ges inte längre ut då den gode Kingen inte vill att den ges ut mer. En kille som utförde en skolskjutning hade boken i sitt skåp och en annan citerade boken när han sköt sin lärare så det är fullt förståeligt.

Jag måste säga att jag blev något besviken då den inte alls är så våldsam och blodig som man kan förvänta sig när Kingen tar sig an ett sådan här ämne. Hur sjuk är då inte jag? Däremot skapar han en skum atmosfär i klassrummet då eleverna efter ett tag börjar vara orädda och till och med vänliga mot Charlie. Lite Stokhomlmssyndrom. Den är givetvis spännande med sina cliffhangers där berättaren slutar ett kapitel med "Han säger:" så att man bara måste påbörja nästa kapitel för att få reda på vad den smått galne Charlie ska berätta härnäst. Han hotar givetvis med att skjuta alla så fort de rör sig men det blir snabbt lite gammalt, trots att han skjuter två lärare till döds, eftersom han aldrig utför något.

En helt klart läsvärd liten bok (endast drygt 180 sidor, nu för tiden kan väl Kingen itne hålal sig under 1000?). Vill man ge sig på mer av samma ämne så finns favoriten Douglas Couplands bok Hey Nostradamus och så filmen Bowling för Columbine av Michael Moore

4 kommentarer:

 1. Hur kommer det sig att jag alltid blir extra nyfiken och sugen på en bok när man har hört att det är kontroverser kring den? Är det uppspeltheten att böcker berör, eller är det ren sensationslystnad. Vem vet!?

  Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver är också en bra bok i ämnet!

  SvaraRadera
 2. Frida: Ja jag läste den här just därför att den inte längre trycks, hehe. Köpte den på tradera så fort jag hittade den. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Jag läste den när jag gick på högstadiet... dvs länge sedan... men jag minns inte riktigt vad jag tyckte om den. Så jag måste ha tyckt att den var okej eller något sånt. Varken bu eller bä.

  SvaraRadera
 4. Boktokig: Ja det är ju inget man minns för alltid kanske men läskigt när folm blivit "inspirerade"

  SvaraRadera