Fortsätt till huvudinnehåll

Min första dag med Kindle

Ni som följer mig på Twitter vet mer än väl att jag inväntat en efterlängtad Kindle i veckan (då den första var trasig) och igår kom den. Många av er har önskat rapport och här kommer en första överblick. 

En fredagkväll innebär allt som oftast en ganska trött men glad stämning i mitt sinne, igår var inget undantag. Ett glas rött hälldes upp direkt och Kindle startades upp. Jag har inte köpt något till den utan jag har enbart en testperiod på New York Times Book Review på 14 dagar. Jag läste således några recensioner  utan att ens behöva ställa ner vinglaset då jag kunde hålla Kindle och bläddra i en och samma hand. Utomordentlig bekvämlighet måste jag säga! Jag läste bland annat en trevlig recension av We had it so good av Linda Grant. Det fanns några ord som jag inte visste betydelsen på, jag pilade snabbt upp till ordet och fick, utan att behöva trycka på något, upp en förklaring från den förinstallerade Oxford dictionary. Ville jag veta mer om ordet kunde jag trycka på en knapp och komma direkt till den sidan i ordboken. Ville jag sedan tillbaka till min text tryckte jag på "back" och så var jag åter på samma sida. När jag slår på Kindle idag har redan den här veckans nummer anlänt så nu har jag en helt ny hög med recensioner att läsa, bland annat en om Hustvedts Summer without men. Visst, man kan läsa artiklarna online, men det lockar ju till att man pillar med bloggar, twitter och facebook. Och jag tycker inte att det är bekvämt att läsa på en datorskärm. Och det är, så vitt jag vet, omöjligt att som svensk få hem tidningen i brevlådan, speciellt som idag då jag till och med fick den en dag för tidigt. 

Idag sitter jag med en vanlig pappersbok och stör mig lite på att jag måste ställa ner min tekopp för att bläddra. Däremot räckte ju tekoppen något längre än vad vinglaset gjorde igår...

Kommentarer

 1. Alltid lika roligt att läsa dina inlägg. Här dröjer det nog lite innan det blir en läsplatta.

  SvaraRadera
 2. mimmi: Tack va snäll du är! Ja jag har ännu inte läst en bok på den, det känns som att det blir den största utmaningen.

  SvaraRadera
 3. Ordbok att bara klicka på hade varit riktigt bra. Har du läst Linda Grant? Lite sugen!

  SvaraRadera
 4. O: Ja det är fantastiskt smidigt! Jag blev mycket intresserad av Grant när jag läste recensionen, går helt klart upp på e-bokönskelistan

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…