Fortsätt till huvudinnehåll

Man Booker International Prize 2011

Listan på nomineringar är lång, men jag har ändå kollat igenom den för att se vad det finns för spännande (den bok som intresserar mig mest står alltså efter namnen):


 • Wang Anyi (China) - The song of everlasting sorrow
 • Juan Goytisolo (Spain) - A Cock-eyed comedy
 • James Kelman (UK) - How late it was, how late
 • John le Carré (UK) Har tydligen avsagt sig nomineringen?
 • Amin Maalouf (Lebanon)  - Samarkand
 • David Malouf (Australia) - Edmondstone Street 12
 • Dacia Maraini (Italy) - Colomba
 • Rohinton Mistry (India/Canada) - En familjeangelägenhet (har jag haft i bokhyllan i några år)
 • Philip Pullman (UK) Har redan läst Den mörka materian-trilogin som är fantastiskt bra. 
 • Marilynne Robinson (USA) - Gilead
 • Philip Roth (USA) - Indignation
 • Su Tong (China) - Har läst (och älskat!) Binu och den stora muren. Läser gärna mer av honom.  
 • Anne Tyler (USA) - Påminnerskan

Flera namn känns igen, några har jag läst och några harjag aldrig hört talas om. Jag hoppas lite på Su Tong då jag tycker att han är en fantastisk berättare som i Binu och den stora muren skapade en enorm känsla av att vara en del av ett historiskt Kina. Jag blir dock nyfiken på samtliga nominerade, eller vad säger ni?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…