Fortsätt till huvudinnehåll

Läget 11-04-04

Har redan läst 3 böcker i april, men recensioner kommer upp först om en vecka då dessa böcker ska cirklas om först. 

Harens år - Arto Paasilinna Skövde bokcirkel 10/4 (recension kommer 10/4)
Smitning - Domonique Dyens Skövde bokcirkel 10/4 (recension kommer 11/4)
En dåre fri - Beate Grimsrud Skövde bokcirkel i samarbete med Skövde stadsbibliotek 11/4 (recension kommer 12/4). 

Det är fullt upp med olika bokevenemang, både lokalt och globalt. Man booker international prize var jag så snabb på att lista att jag helt missade att jag faktiskt har en bok till av Su Tong, dvs. Raise the red lantern. Vargas Llosa kommer till bokmässan och jag måste genast ge mig på en ny bok av honom, för inte räcker det väl med att ha läst en? Och vad ska jag ha med mig/på mig på bokmässan? Shaun Tan vann årets ALMA, ännu en som jag vill kolla upp. Och så var det något mer pris...just det, Orange prize for Fiction som jag inte ens hunnit kolla på än. 

Ja just det, filmatiseringen av Tomorrow when the war began kommer inte till Sverige, tycker även att Norwegian wood fått oförskämt dåligt utrymme på biograferna. 

Myrorna har öppnat i stan och jag är överväldigad över att kunna ge bort böcker samt köpa nya billiga. Jag är lite förargad över att det enbart finns en bokhandel i Skövde, vilket dessutom är en akademibokhandel, och tycker helt klart att Pocketshop borde komma hit. 

Jag har nu under en längre tid bara läst "måste"-böcker så nu vet jag inte ens vad jag ska ge mig på. 

Kommentarer

  1. Hannele: Nej verkligen inte, det händer mycket!

    SvaraRadera
  2. Jag var och kollade in Myrorna igår. Helt klart mycket snyggt med de färgsorterade bokhyllorna, men inte så praktiskt om man letar efter en speciell författare... /Therese

    SvaraRadera
  3. Holly: nej helt klart och det tar ju en stund att leta igenom allt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…