söndag 10 april 2011

Jag och den gode Kingen

Jag läste inte böcker när jag var liten. Jag började läsa på riktigt vid 17-18-års ålder och smygstartade lite vid 15-16. Det är klart att jag läste någon Sune och Berts dagbok samt lite Kitty men det var ju inga slukarmängder. När man var tvungen att läsa i skolan tog jag en bok som såg tunn och enkelt ut och så stirrade jag bara på sidorna och drömde om annat på lästimmen i skolan. 

När jag var  19 sökte jag till ett kulturvetarprogram på högskolan och vid 22 års ålder hade jag en fil.kand i litteraturvetenskap och böcker är det bästa jag vet. Hur gick det här till?

Den första vuxenbok jag läste var Stephen Kings Vinterverk vilket var i åttan eller nian. Jag vet inte riktigt vad som fick mig att välja den, men jag antar att nördkillen som ALLTID recenserade en King-bok på klassens timme kan ha varit en bidragande orsak. Jag skrev min första bokrecension utan att enbart ha kopierat baksidestexten och tyckte att det här var riktigt bra. Det gav mig något, jag var i en annan värld på riktigt. Därefter läste jag flera Stephen King, Köplust, Drakens ögon, Eldfödd, Död zon, och min läskarriär var igång. En inbunden Köplust köpt på loppis för 40kr var så tung att jag låg och läste på golvet.

Jag hade också två helt fantastiska gymnasielärare i engelska och svenska som fick mig att gå från naturvetare på gymnasiet till humanist på högskolan, men det har inte så mycket med Kingen att göra så det tar vi en annan gång. 

Jag har inte läst något av King, om man inte räknar del ett i det märka tornet, på många år. Den senaste jag läste var Benrangel och det måste varit runt 2000. Jag fick ett oerhört sug efter att läsa mer King, inte minst efter Helenas otroligt pålästa inlägg om tips på Dark Places. Jag har funderat och funderat på var jag ska börja och igår grep jag desperat tag i en av de få jag har som är Raseri. Känns rätt lagom eftersom den enbart är 180 sidor lång, vilket brukar utgöra ett kapitel i Kingens böcker annars (Vad låg Det på? 1400 sidor?). Men jag tänker så här. Kingen kommer ut med en bok om Kennedymordet i november och den ska beställas och läsas på en gång. Tills dess ska jag försöka läsa några stycken, vi får se lite vad jag kommer över. För att göra det hela enklare tänkte jag se vad som finns på fantastiska Myrornas bokavdelning och ta det därifrån. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar