torsdag 21 april 2011

Fältarbete - Seamus Heaney

Jag måste erkänna att det som drog mig till den här författaren från början var hans namn, som jag tycker är otroligt roligt. Jag fick för mig att han levde någon gång under det tidiga 1900-talet och jag visste att han fått Nobels litteraturpris, men inte när. Jag ser att han skriver poesi och lånar hem en samling vid namn Fältarbete. Jag förstår att han är irländare och när jag börjar läsa kommer jag av någon anledning att tänka på konflikten på Nordirland, men visst måste han ha skrivit långt innan det blossade upp? 

När jag kollar upp honom visar det sig att den här samlingen kom ut 1979 och att han fick nobelpriset först 1995. Han är från Nordirland och konflikterna men även Irlands historia och kärlek är viktiga teman i hans dikter. Dock ska Fältarbete vara hans minst politiska verk och består mer av sensuella elegier och kärleksdikter och jag känner att jag gärna vill läsa hans tidiga dikter och sedan gå tillbaka till den här. Emn det finns självklart dikter att gilla. Eller vad sägs om den här forumleringen: "Jag kom ihåg / Helikoptern som skuggade vår marsch i Newry. / De skrämda, oåterkalleliga stegen." Eller den här dikten:

Lågland 

Efter det plötsliga utbrottet och skriken
slog jag armarna omkring dig

och kom ihåg att det som kunde rymmas
inom denna passares omfamning

kallade holländarna bröst; och famn
det som de utsträckta armarna intog. 

Jag har återvunnit mitt lågland,
allt dess salta gräs och leriga stränder;

under famnar av luft, som en gammal pil
rör jag mig litet på min fältkorg av rötter.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar