måndag 25 april 2011

De som går igen - Marcus Sedgwick

Det är början av 1600-talet någonstans i Östeuropa. Peter bor med sin far Thomas strax utanför en liten by där de försörjer sig på att hugga ved till byborna. Folk börjar dö, det ryktas om att djur har anfallit dem men det verkar för våldsamt för att kunna vara sant. Helt plötsligt blir Peter indragen i någon som han aldrig hade kunnat tänka sig. 

Jag tycker det är fantastiskt med 1600-tal och Östeuropa. Det är intressant att ta del av folksagor från romer om De som går igen. Jag blir ytterst imponerad av Sedqwicks efterord där han förklarar att han försökt knyta an till den tidiga vampyrismen, som mer var som blödtörstiga zombies som han själv förklarar det. 

En stor del av boken behandlar även relationer. Peters ansträngda relation till den alkoholiserade fadern och Peters relation till tjejer.  Även utanförskap och hantering av hemligheter är viktiga teman. 

Jag måste dock tyvärr säga att jag tycker det tar lite för lång tid för berättelsen att komma igång. Visst hintas det om mörka gestalter och om att det är något på gång men det blir inte spännande förrän efter cirka 100 sidor, vilket är lite väl långt för en bok på 200 sidor. Men det ska tilläggas att när det väl blir spännande så blir det riktigt spännande, även om slutet med sånger som vapen och osannolika hjältar känns lite töntigt. 

Men helt klart mer än läsvärd, Det är skönt med monster som inte är snälla eller på något sätt mänskliga utan som bara är just monster. 

recensionsexemplar från B. Wahlströms
köp boken här eller här 

3 kommentarer: