Fortsätt till huvudinnehåll

Bron till Terabitia - Katherine Paterson

Jag fortsätter min ALMA-utmaning med den amerikanska pristagerskan 2006 Katherine Paterson. 

Jess lever i en fattig familj i en småstad i USA. Han har enbart systrar, älskar att springa och att rita. Precis innan han ska börja i fjärde klass flyttar en familj in i det förfallna grannhuset och de har en dotter som heter Leslie. Hon är ingen vanlig tjej, hon har byxor, gillar också att springa och älskar att läsa berättelser om valar och prinsar. Tillsammans flyr de från mobbare, oförstående föräldrar och irriterande småsystrar ut i skogen och till det påhittade riket Terabitia. Hela världen ligger för deras fötter, tills en dag då det otänkbara händer. 

Jag gillar verkligen Jess, han är en smart och härlig pojke. Leslie är även hon en skön tjej. Tyvärr är mobbning en del av många barns vardag, men Paterson har inte skapat en statisk mobbartyp utan den värsta, Janice, visar mänskliga sidor när hon försöker berätta om sin fars misshandel för sina vänner. Överlag är alla karaktärer väldigt dynamiska, som pappan som varit frånvarande men blir ytterst närvarande eller den hemska lärarinnan som blir den mest förstående.

Även miljön med skogen, ängarna, familjens fattiga tillvaro och skolan är bra. Jag blev lite besviken en bit in i boken, då jag av Lotta Olssons beskrivning i DN tyckte att det skulle utveckla sig till mer av en fantasyberättelse, men det är alltså så att de två barnen tillsammans hittar på Terabitia där Jess är kung, Leslie drottning och hennes lilla hund prins Terry är väktare och narr. Så här i efterhand tycker jag naturligtvis att det är hur fantastiskt som helst att läsa om barnens fantasivärld, men jag hade väl helt enkelt tänkt mig något annat. 

Den här boken är utkommen 1977 (första gången på svenska 1980) och känns som en bok som jag borde läst som liten och jag är därav lite extra glad för att jag fått göra det nu. Det är många ständigt aktuella ämnen som tas upp och väcker tankar. Jag ska läsa mer av Katherine Paterson. 

För er som har Voddler kan jag tipsa om att filmatiseringen av Bron till Terabitia finns att se helt gratis där. Jag ska definitivt se den. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…