Fortsätt till huvudinnehåll

Bron till Terabitia - Katherine Paterson

Jag fortsätter min ALMA-utmaning med den amerikanska pristagerskan 2006 Katherine Paterson. 

Jess lever i en fattig familj i en småstad i USA. Han har enbart systrar, älskar att springa och att rita. Precis innan han ska börja i fjärde klass flyttar en familj in i det förfallna grannhuset och de har en dotter som heter Leslie. Hon är ingen vanlig tjej, hon har byxor, gillar också att springa och älskar att läsa berättelser om valar och prinsar. Tillsammans flyr de från mobbare, oförstående föräldrar och irriterande småsystrar ut i skogen och till det påhittade riket Terabitia. Hela världen ligger för deras fötter, tills en dag då det otänkbara händer. 

Jag gillar verkligen Jess, han är en smart och härlig pojke. Leslie är även hon en skön tjej. Tyvärr är mobbning en del av många barns vardag, men Paterson har inte skapat en statisk mobbartyp utan den värsta, Janice, visar mänskliga sidor när hon försöker berätta om sin fars misshandel för sina vänner. Överlag är alla karaktärer väldigt dynamiska, som pappan som varit frånvarande men blir ytterst närvarande eller den hemska lärarinnan som blir den mest förstående.

Även miljön med skogen, ängarna, familjens fattiga tillvaro och skolan är bra. Jag blev lite besviken en bit in i boken, då jag av Lotta Olssons beskrivning i DN tyckte att det skulle utveckla sig till mer av en fantasyberättelse, men det är alltså så att de två barnen tillsammans hittar på Terabitia där Jess är kung, Leslie drottning och hennes lilla hund prins Terry är väktare och narr. Så här i efterhand tycker jag naturligtvis att det är hur fantastiskt som helst att läsa om barnens fantasivärld, men jag hade väl helt enkelt tänkt mig något annat. 

Den här boken är utkommen 1977 (första gången på svenska 1980) och känns som en bok som jag borde läst som liten och jag är därav lite extra glad för att jag fått göra det nu. Det är många ständigt aktuella ämnen som tas upp och väcker tankar. Jag ska läsa mer av Katherine Paterson. 

För er som har Voddler kan jag tipsa om att filmatiseringen av Bron till Terabitia finns att se helt gratis där. Jag ska definitivt se den. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…