tisdag 29 mars 2011

Priset man betalar - Lionel Shiver

Shep tycker sig ha gjort sitt i USA. Han säljer sitt företag, sparar ihop sina pengar och tänker flytta till Afrika vare sig frun och sonen vill följa med eller inte. När han slutligen lyckas köpa biljetter och ta mod till sig för att berätta för sin fru går det inte riktigt som han tänkt sig. Hans fru Glynis kontrar med att hon drabbats av en svårartad cancer; Shep lägger sina planer på is och tar hand om frun. 

Shiver bjuder på intensiva och detaljerade samtal och tankegångar som väcker både känslor och den filosofiska genen hos sin läsare. Det kan emellanåt kännas ganska trögt att ta sig igenom, men samtidigt kan det inte vara på ett annat sätt eftersom mindre detaljrikedom skulle göra handlingarna mindre trovärdiga och göra tankegångarna och samtalen mindre känslosamma. I ett avsnitt berättar Glynis på ca tre sidor om varför hon tycker så illa om allt besök hon fått sedan sjukdomen tillkännagavs och därefter måste jag lägga ner boken för att tänka igenom hur jag själv skulle reagera. Hade man haft den känslan om det bara stått "Glynis var sur över alla som besökte henne, trots att de inte pratat med varandra på 15 år, bara för att hon är sjuk"? Jag tror faktiskt inte det. Jag måste säga att jag fascineras över hur Shiver lyckats få en bok som handlar om människors vardag att bli så fängslande, de flesta författare hade tråkat ut sina läsare om de ens försökte. 

Jag får en känsla av något universellt mänskligt när jag läser Priset man betalar. Det skulle kunna utspela sig var som helst i världen, inom alla samhällsklasser och om det inte vore för den avancerade cancerbehandlingen så hade inte heller tiden spelat så stor roll. Alla slags människor finns representerade i berättelsen och det finns alltid någon att känna igen sig i. Den oerhörda detaljrikedomen gör också att jag småskrattar lite för mig själv när jag ser drag hos karaktärerna som jag själv har, till exempel när Sheps vän Jackson funderar kring att köpa nya skor. För visst är det så att när man köpt något nytt, så som skor, så tittar man gärna på alla andras skor och jämför eller tänker på vad mycket snyggare ens egna nya skor är. och precis så är jag och jag bara myser när jag läser detta träffsäkra stycke!

Berättelsen utspelar sig alltså i New York och kretsar kring sjukdomar, sjukvård, skyddsnät, döden och så vidare. Det amerikanska samhället får sig en rejäl smäll i form av kritik mot hela sjukvårdssystemet flera gånger om. Men känns inte det lite gammalt? Alla, framför allt amerikaner, vet ju hur det ser ut. Man får ingen behandling om man inte är försäkrad, vissa företag har bättre sjukförsäkring än andra och så vidare. Obama har gjort debatten ytterst het i sin valkampanj och alla har väl sett hur det fungerar när man sett på E.R. på TV? 

Priset man betalar är naturligtvis inte enbart ledsam och samhällskritisk, utan är full av humor. Jag skrattar åt Sheps systers patetiska beteende och tycker att alla pinsamma situationer är fantastiskt underhållande. Scenen där vännen Jacksons fru konfronterar honom angående varför han låser dörren till toaletten och har på sig kalsonger när han sover fick mig nästan att trilla ner på golvet av skratt. 

En hysteriskt rolig, samhällskritisk och intensiv bok som kräver eftertanke. Läs och njut!

Recensionsex från Ordfront Förlag.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också, läste på engelska förra sommaren (tror jag det var). Inte lika bra som Kevin och "The Post-Birthday World", men sannerligen skickligt skrivet, att man kan njuta och skratta även om det är gråa, trista och ledsamma ämnen hon skriver om

    SvaraRadera
  2. Bokbabbel: ja precis, jag höll på att dö av skratt under avslöjandet av könsoperationen ;)

    SvaraRadera