torsdag 31 mars 2011

När kommer bussen? - Ryoji Arai

Nu har jag läst den första boken i min utmaning angående ALMA-pristagare som jag skrev om tidigare i veckan. Jag började lite lätt med en bilderbok av japanen Ryoju Arai som delade priset 2005 med Philip Pullman.

Den här fantastiska boken handlar om en man som ska ut och åka buss. Han väntar och väntar medan både det ena och det andra åker förbi hållplatsen, men ingen buss. När han väntat hela dagen och hela natten kommer bussen men då är den helt fullsatt och mannen har väntat i onödan. En riktig Becketthistoria som Lotta Olsson uttryckte sig i förra söndagens DN där mannen väntar och väntar på Godotbussen som aldrig kommer.

Bilderna är fantastiska, färgglada men inte det minsa gulliga. Historien ser i och för sig ut att utspela sig i ett ökenlandskap men det dyker upp alla möjliga typer, en gubbe med sombrerohatt på häst, en apa som åker med en lastbil, ett helt gäng som har fest. Jag älskar hur sidorna byter färg efter tiden på dygnet, mörkblått på kvällen, svart på natten, vitt på dagen.

Texterna är korta men väcker en del fungeringar. Vart är alla på väg? Varför kommer inte bussen? I flera bilder finns det mycket att utforska. Det är helt enkelt en bra bilderbok med existentiella vibbar.

8 kommentarer:

 1. Jag ska följa ditt exempel och läsa några ALMA-böcker jag också- "När kommer bussen" verka väldigt fin- den skriver jag upp - hoppas att den finns på biblioteket!

  SvaraRadera
 2. Ingrid: Jag hittade den på bibblan i Skövde, så de skulle jag tro att du gör :)

  SvaraRadera
 3. Den här har jag hemma och läser för barnen. Det är ju så roliga ljud också, som Ebba älskar. Kadång, Kadång! /Therese

  SvaraRadera
 4. Lånade hem den här & läste för Lillkillen. Avskydde den ;)

  SvaraRadera
 5. Holly: ja ljuden är skitbra!

  calle: du eller lillen?

  SvaraRadera