onsdag 23 mars 2011

Maj-Britt, Mars-Britt och husvagnen - Anne Holt och (hennes syssling) Anne Holt

Maj-Britt är 8 år och bor ihop med sina knasiga föräldrar och lite smått knäppa lillasyster Juni. Hon har inte så många kompisar och tycker inte att någon förstår henne. När hon en dag stöter på pojkflickan som flyttat in i grannhuset och kallar sig Mars-Britt blir tillvaron sig aldrig lik igen. Mars-Britts mamma är jättesnäll och de har en stor hund som skrämmer bort elaka pojkar. De blir genast bästisar och en del galna äventyr, som leder till både sjukhusbesök och polisbesök, sätter igång. 

Holtarnas barnboksdebut är en fantastisk liten historia som ger utlopp för allt det där som busiga barn så gärna vill göra. Maj-Britts mamma tillverkar leksaker som ger kompisen en stöt och sedan fastnar hon i en linbana som pappan hängt från ett fönster på övervåningen och ut i ett träd. Vilken 8-åring gillar inte sånt? Situationerna löser sig alltid på bästa sätt utan att bli moraliserande. 

Illustrationerna är fantastiskt fina, dock kan jag känna att de ibland är lite felplacerade. Ibland kommer en händelses bild inte förrän på nästa sida när händelsen redan är utredd. Kanske att man skulle kunna önska lite fler detaljer i bilderna som inte talas om i texten så att barnen har lite mer att utforska i bilderna. 

Även om boken handlar om två tjejer tycker jag den passar både tjejer och killar då dessa flickor är såpass olika. Jag ser definitivt fram emot fler berättelser om de här tjejerna från Holt-duon och ser definitivt fram emot mer av den nya förlaget Lilla pirat. 

Recex från Lilla pirat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar