Fortsätt till huvudinnehåll

Lyrans bästa-lista


Idag uppmanar Lyran alla att lista sina favoriter i olika kategorier. Jag tycker det är lite svårt att välja all-time favorite så jag gör som min yogainstruktör alltid säger och "Gör vad som känns bäst för just mig just idag"


 • Bästa bilderboken - Gittan och gråvargarna - Pija Lindenbaum

 • Bästa kapitelboken - Mio min Mio - Astrid Lindgren

 • Bästa ungdomsboken - Guldkompassen Philip Pullman

 • Bästa deckaren - har inte läst någon bra deckare den senaste tiden. 

 • Bästa skräck/spänningsromanen - Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist

 • Bästa dystopin - Kallocain - Karin Boye

 • Bästa självbiografin - Long hard road out of hell - Marilyn Manson

 • Bästa kärleksromanen - Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren

 • Bästa arbetarskildringen - Utvandrarna - Vilhelm Moberg

 • Bästa uppväxtskildringen - Mannen som älskade Yngve - Tore Renberg

 • Bästa svenska samtida - Drömfakulteten - Sara Stridsberg

 • Bästa svenska klassikern - Doktor Glas - Hjalmar Söderberg

 • Bästa klassikern - Brott och straff - Fjodor Dostojevkij

 • Bästa romanserien - Harry Potter - J.K. Rowling

 • Bästa chick litten - Något av Denise Rudberg kanske? Inte den kategori jag läser mest...

 • Bästa nobelpristagaren - J. M. Coetzee

 • Bästa vampyrboken - Sookie-böckerna

 • Bästa grafiska romanen - Har nog aldrig läst någon. 

 • Bästa poesisamlingen - Dikter till tröst 

 • Bästa novellsamlingen - Sorgesång för Easterly Pettina Gappah

 • Bästa dramat - Hedda Gabler - Henrik Ibsen

 • Kommentarer

  1. Sorgesång måste jag införskaffa. Vi är många som gillar Ibsen tydligen :-)

   SvaraRadera
  2. Skön lista! Det här skulle vara riktigt svårt för mig - läser inte all genrerna inser jag...

   SvaraRadera
  3. Lyran: Ja men den är klockren, tyckte dock att flera noveller kunde vara hela böcker så hoppas på n bra roman från henne snart!

   Joanna: Ja chicklitt, deckare och grafisk roman måste jag tydligen ge mig på med en gång :)

   SvaraRadera
  4. ingen dålig lista, många bra tips

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Populära inlägg i den här bloggen

  Hjälp, jag är rädd!

  Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
  Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
  Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

  Födelsedagspresent

  Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

  Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

  Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

  En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

  I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…