Fortsätt till huvudinnehåll

Lyrans bästa-lista


Idag uppmanar Lyran alla att lista sina favoriter i olika kategorier. Jag tycker det är lite svårt att välja all-time favorite så jag gör som min yogainstruktör alltid säger och "Gör vad som känns bäst för just mig just idag"


 • Bästa bilderboken - Gittan och gråvargarna - Pija Lindenbaum

 • Bästa kapitelboken - Mio min Mio - Astrid Lindgren

 • Bästa ungdomsboken - Guldkompassen Philip Pullman

 • Bästa deckaren - har inte läst någon bra deckare den senaste tiden. 

 • Bästa skräck/spänningsromanen - Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist

 • Bästa dystopin - Kallocain - Karin Boye

 • Bästa självbiografin - Long hard road out of hell - Marilyn Manson

 • Bästa kärleksromanen - Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren

 • Bästa arbetarskildringen - Utvandrarna - Vilhelm Moberg

 • Bästa uppväxtskildringen - Mannen som älskade Yngve - Tore Renberg

 • Bästa svenska samtida - Drömfakulteten - Sara Stridsberg

 • Bästa svenska klassikern - Doktor Glas - Hjalmar Söderberg

 • Bästa klassikern - Brott och straff - Fjodor Dostojevkij

 • Bästa romanserien - Harry Potter - J.K. Rowling

 • Bästa chick litten - Något av Denise Rudberg kanske? Inte den kategori jag läser mest...

 • Bästa nobelpristagaren - J. M. Coetzee

 • Bästa vampyrboken - Sookie-böckerna

 • Bästa grafiska romanen - Har nog aldrig läst någon. 

 • Bästa poesisamlingen - Dikter till tröst 

 • Bästa novellsamlingen - Sorgesång för Easterly Pettina Gappah

 • Bästa dramat - Hedda Gabler - Henrik Ibsen

 • Kommentarer

  1. Sorgesång måste jag införskaffa. Vi är många som gillar Ibsen tydligen :-)

   SvaraRadera
  2. Skön lista! Det här skulle vara riktigt svårt för mig - läser inte all genrerna inser jag...

   SvaraRadera
  3. Lyran: Ja men den är klockren, tyckte dock att flera noveller kunde vara hela böcker så hoppas på n bra roman från henne snart!

   Joanna: Ja chicklitt, deckare och grafisk roman måste jag tydligen ge mig på med en gång :)

   SvaraRadera
  4. ingen dålig lista, många bra tips

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Populära inlägg i den här bloggen

  Hjälp, jag är rädd!

  Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
  Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
  Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

  Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

  En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

  Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

  Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

  När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
  Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
  Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…