Fortsätt till huvudinnehåll

Lyrans bästa-lista


Idag uppmanar Lyran alla att lista sina favoriter i olika kategorier. Jag tycker det är lite svårt att välja all-time favorite så jag gör som min yogainstruktör alltid säger och "Gör vad som känns bäst för just mig just idag"


 • Bästa bilderboken - Gittan och gråvargarna - Pija Lindenbaum

 • Bästa kapitelboken - Mio min Mio - Astrid Lindgren

 • Bästa ungdomsboken - Guldkompassen Philip Pullman

 • Bästa deckaren - har inte läst någon bra deckare den senaste tiden. 

 • Bästa skräck/spänningsromanen - Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist

 • Bästa dystopin - Kallocain - Karin Boye

 • Bästa självbiografin - Long hard road out of hell - Marilyn Manson

 • Bästa kärleksromanen - Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren

 • Bästa arbetarskildringen - Utvandrarna - Vilhelm Moberg

 • Bästa uppväxtskildringen - Mannen som älskade Yngve - Tore Renberg

 • Bästa svenska samtida - Drömfakulteten - Sara Stridsberg

 • Bästa svenska klassikern - Doktor Glas - Hjalmar Söderberg

 • Bästa klassikern - Brott och straff - Fjodor Dostojevkij

 • Bästa romanserien - Harry Potter - J.K. Rowling

 • Bästa chick litten - Något av Denise Rudberg kanske? Inte den kategori jag läser mest...

 • Bästa nobelpristagaren - J. M. Coetzee

 • Bästa vampyrboken - Sookie-böckerna

 • Bästa grafiska romanen - Har nog aldrig läst någon. 

 • Bästa poesisamlingen - Dikter till tröst 

 • Bästa novellsamlingen - Sorgesång för Easterly Pettina Gappah

 • Bästa dramat - Hedda Gabler - Henrik Ibsen

 • Kommentarer

  1. Sorgesång måste jag införskaffa. Vi är många som gillar Ibsen tydligen :-)

   SvaraRadera
  2. Skön lista! Det här skulle vara riktigt svårt för mig - läser inte all genrerna inser jag...

   SvaraRadera
  3. Lyran: Ja men den är klockren, tyckte dock att flera noveller kunde vara hela böcker så hoppas på n bra roman från henne snart!

   Joanna: Ja chicklitt, deckare och grafisk roman måste jag tydligen ge mig på med en gång :)

   SvaraRadera
  4. ingen dålig lista, många bra tips

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Populära inlägg i den här bloggen

  Hjälp, jag är rädd!

  Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
  Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
  Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

  Födelsedagspresent

  Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

  Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

  Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

  Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
  Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…