söndag 27 mars 2011

ALMA-priset 2011

På tisdag är det åter dags för utdelning av barn- och ungdomspriset ALMA som delas ut till Astrid Lindgrens minne. Det är ett relativt nytt pris då det började delas ut 2002 efter att Astrid Lindgren gått bort, men jag vågar påstå att det snabbt fått hög status inom litteraturvärlden. DN:s Lotta Olsson skriver i dagens söndagsbilaga om tidigare vinnare. 

Hon som jag anser att Philip Pullman, som var en av två pristagare år 2005, är den bäste hittills. Fast det kan, från min sida, bero på att jag inte läst något från de andra. Tre av pristagarna faller mig genast i smaken:

Ryoji Arai, Japan, 2005
Den här japanske illustratören, som delade priset med ovan nämnde Pullman, lyckades stjäla hela showen vid prisutdelningen 2005 genom att komma 20 minuter för sent iklädd rosa skjorta och röd kavaj. Bilderboken När kommer bussen? beskrivs av Lotta Olsson som en sprallig Becketthistoria och jag bara måste få bläddra i den. 

Katherine Paterson, USA, 2006
Den mest kända av Patersons böcker, Bron till Terabitia (9-12 år), handlar om en fattig pojke som möter en rik flicka om tillsammans ger de sig in i fantasiriket Terabitia. 

Sonya Hartnett, Australien, 2008
Boken Torsdagsbarn (15+) handlar om flickan Harper och hennes familj som försöker överleva depressionen på sin gård. För er som följer med i Lyrans Jorden-runt-utmaning känner ni igen författarinnan då hennes Pojken i soffan kommer med under resan till Oceanien i maj. 

Och vad ska jag göra med det här? Ta mig till biblioteket skulle jag tro.

3 kommentarer:

  1. Intressanta kandidater- och jag som läser alldeles för lite barn-och ungdomslitteratur skriver upp. Sonya Hartnett ska jag ta en "extra titt" på!

    SvaraRadera
  2. Sonya Hartnett har ju skrivit böcker som klassas som vuxenlitt också så precis där i ungavuxna hmnar hon ofta. har läst mycket hon skrivit och det är inte lätttillgänglig litteratur, men väldigt, väldigt bra och annorluinda.

    SvaraRadera
  3. Nu känner jag att jag absolut måste se till att läsa något av Sonya Hartnett. Jag gillar annorlunda!! Väldigt bra låter inte fel det heller :-)

    SvaraRadera