Fortsätt till huvudinnehåll

Den röda grevinnan - Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman är inte bara professor i samtidshistoria utan hon har även en familj med en spännande historia. Man kan hitta spår av hennes mormor och mor över stora delar av Europa under 1900-talet och det är just detta som Den röda grevinnan handlar om.

Och vad som händer under 1900-talet i Europa vet nog de flesta; två världskrig, utrensning av vissa folkslag, ransoneringar av mat, folk flyr till andra länder och så vidare. Vi har sådan tur så att Hirdmans släktingar har skrivit dagbok, bevarat brev och foton och vissa har till och med varit lite självgoda och skrivit sina memoarer. Hirdman blandar historiska fakta med det hon hittar i materialet från släkten vilket blir en fantastisk kontrast. Det är oerhört intressant att läsa om vad som hände just i den där lilal rumänska byn då ryssarna kom och det är intressant att läsa om hennes mammas sommarlovsbestyr vid stranden.

Hirdman skriver inte på ett sätt som säger "så här är det", som jag fördomsfullt nog tror att biografier annars skrivs på, utan hon förestälelr sig, hon klurar ut, och hon citerar brev och dagböcker. Det blir trovärdigt på ett helt annat sätt när det står saker i stil med "Jag kan inte utläsa exakt vad det står då det är skrivet med oläslig handstil men det står i alla fall såhär och så här och antagligen såhär", vilket får en att haka på Hirdmans resonemang. För att inte tala om alla bilder som är infogade inne i boken, där Hirdman ibland inte exakt vet vilka alla är men hon resonerar sig fram till att det kasnke är en pojkvän eftersom han håller en hand på axeln och det är så oerhört roligt att se dessa gamla foton.

Och för att inte tala om hur många historiska fakta man lär sig. En sådan här bok borde ingå i historieundervisningen i stället för de gamla tråkiga böckerna man tvingades läsa.

Recex från Ordfront Förlag

Kommentarer

  1. Jag är så glad att du också gillade den. Det var en av mina topp 5 böcker jag läste 2010.

    SvaraRadera
  2. Monika Häägg15 februari 2011 18:49

    Den står på min önskelista!

    SvaraRadera
  3. Metta Karlsson16 februari 2011 08:09

    Mimmi: Ja det är nog svårt att få en fackbok att bli bra ur ett "läsa-på-fritiden"-perspektiv. Och hon har faktiskt lyckats få mig att vilja läsa denna framför en skönlitterär bok :)

    Monika: Den kommer ju som pocket vilken sekund som helst, om den inte redan kommit :)

    SvaraRadera
  4. Instämmer i Mimmimaries ord- otroligt bra bok. Så bra att jag ska köpa den nu när den finns i pocketupplaga (jag lånade mitt ex på biblioteket)- den här boken vill jag äga!! Den kommer att ingå i mitt nästa bokpaket.

    SvaraRadera
  5. Jag brukar sällan läsa biografier men funderar på att bryta trenden med denna, den verkar faktiskt himla bra!

    SvaraRadera
  6. Metta Karlsson16 februari 2011 11:36

    Ingrid: härligt!

    Eli: Ja som sagt ska du läsa nån så ta den här. det är väldigt neutralt och faktabaserat men ändå itne tråkigt.

    SvaraRadera
  7. enbokcirkelföralla18 februari 2011 22:12

    det är en riktigt bra bok!

    SvaraRadera
  8. Nattens bibliotek18 februari 2011 22:18

    Jag tycker att den Röda Grevinnan var en oerhört intressant läsning. Tänk att ha en sådan mamma att skriva om.

    SvaraRadera
  9. Metta Karlsson19 februari 2011 10:36

    Enbokcirkelföralla: Ja men visst är det?

    Bokstödet: Ja och man blir ju så sugen på att skriva brev och dagbok ifall man nu någon gång skulle bli intressant :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo