Fortsätt till huvudinnehåll

Boksöndag - Bokrea

Flera va mina kollegor, däribland Ord och inga visar samt Eli läser och skriver, körde under gårdagen tema Boklördag som ett svar på DN:s lördagsbilaga. Då jag enbart har DN på söndagar kör jag i stället tema Boksöndag.


När jag idag slår upp DN:s Kultursöndag hittar jag ett inledande inlägg som heter Bokfesten som kommit av sig och jag förväntar mig en medryckande artikel om hur de stora jättarna kör över de små aktörerna med sina breda sortiment och något billigare priser. Visserligen nämns detta men då handlar det mer om att det ses som fuskigt att man kan förhandsbeställa och dessutom betala för sina köp långt i förväg. De skriver även om att ICA förra året hade öppnat sitt utbud för sina kortsmedlemmar redan kvällen före där de kunde välja ut och även här betala för sina böcker i förväg.


I år har flera av aktörerna på marknaden valt att gå ut med speciella förhandsbeställningserbjudanden, Bokia har till och med valt att annonsera att de kommer skicka sina böcker redan den 22/2 (dagen före reans start). Vilken skandal! Förutom dessa enorma världsliga problem visar en halvsida stor graf att även att reaförsäljningen minskat med 50% 2009 jämfört med 2003.


Det nämns för visso att Hedengrens i Stockholm valde att helt skippa kataloger och förhandserbjudanden till förmån för "kom och överraskas" vilket i sig är en rolig grej, men det handlar som vanligt om Stockholm. En sådan sak fungerar kanske inte ute i landet där det kanske är flera mil till närmaste bokhandel. Borde vi inte hellre bry oss om att fler och fler fysiska bokhandlare tvingas stänga igen eller satsa på alternativa sortiment? Se på Skövde till exempel, där finns Akademibokhandeln med sitt enorma utbud av storsäljare och kontorsvaror. Skulle jag enbart gå efter den rean skulle jag komma hem med 2-3 böcker som intresserat mig tillräckligt för att inte invänta pocket.


Reaförsäljningen har gått ner 50% på några år, och det anses vara ett problem. Jag vill snarare hävda att tillgängligheten på nätet, den låga svenska bokmomsen och att mycket utkommer i pocket som ställs ut i ställ i matbutiker osv lett till att fler och fler köper böcker året om. För tio år sedan köpte jag enbart böcker på rean, nu får jag förvisso en hel del recensionsböcker men jag köper året runt. Och jag lånar på biblioteket som framförallt har sådant som inte längre går att få tag på. Vilket osökt leder mig in på ett annat problem som känns viktigare: tillgänglighet. När en bok utkommer finns den överallt, men det dröjer inte länge förrän den enbart finns i pocket och sedan står som "Tillfälligt slut" även hos nätbokhandlarna. i DN:s artikel var det bättre förr, då ville bokhandlarna bli av med böcker som var fem år eller äldre ur sina lagerför att kunna ta in nyheter. Nu kommer det ut sådana ofantliga mängder, på gott och ont, att det finns inga möjligheter att ha sådana lager liggande. Ser man att en bok är på rea tänker man att den snart ska komma i pocket och sedan trycks den inte på nytt i inbunden version. Är det inte synd att man ska behöva förlita sig helt på biblioteket för att kunna läsa en bok som bara har några år på nacken?


Och så har vi slutligen alla reaupplagor. Sämre papperskvalité och sämre tryck. Enligt DN blir många besvikna på sådant men senare i artikel säger de ändå att det aldrig tas upp i domstol då konsumentverket helt enkelt inte får in särskilt många klagomål till sig. Är då det här verkligen ett problem? Nej det tror jag inte. Jag köper gärna sämre reaupplagor om boken inte finns i tryck längre, jag är glad för att den över huvud taget finns.


Kommer då bokbranschen bli den nya elektronikbranschen med sina ständiga reor och där det fuskas med att varor inte finns i ordinarie sortiment och inte alls är prissänkta och så vidare, nej jag skulle inte tro det. En TV kan kosta allt från någon tusenlapp till flera hundra tusen kronor, en skönlitterär bok i inbundet format ligger väl mellan 150 och 250 kronor normalt så det går nog inte att fuska så mycket. En bok är inte heller något som slutar fungera efter fem-tio år (om man inte tvättar den i tvättmaskin eller dylikt) och måste ersättas. Och en bok har väl i stort sett sett ungefär likadan ut sedan tryckkonstens begynnelse, den har en framsida, några hundra sidor och en baksida, så det är inte så att bokmalen vill ha en bok av senaste tekniken heller.


Sluta oroar för påhittade problem och se till de riktiga problemen i bokvärlden.

Kommentarer

  1. Jessica (ord och inga visor)20 februari 2011 10:23

    Jag kan bara hålla med! För övrigt läggs många bra artiklra upp på dns hemsida, bara ett tips. :) Jag fick ingen dn idag, vet inte varför!

    SvaraRadera
  2. Hanneles bokparadis20 februari 2011 10:27

    För mycket jättar även i bio-branschen..

    SvaraRadera
  3. Metta Karlsson20 februari 2011 10:37

    Jessica: Ja jag önskar att jag hade DN lördag, men då måste an ju även få fredag och det vill jag inte. Jag brukar gilla deras artiklar men nu blev jag bara arg.

    Hannele: Ja och inte blev det bättre med 3D-bio då flera väljer att åka till Göteborg och se på film.

    SvaraRadera
  4. Jag har inte hunnit läsa DN idag - det ska jag se till att göra å det snaraste. Återkommer.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med! Ett av de största problemen i bokbranschen idag känns ju att böcker försvinner ur handeln så fort de åker ur topplistorna, ungefär. Försök få tag på en Maria Lang idag utan att gå och leta i antikvariat och loppisar. Eller mycket nyare böcker än så, jag letar förtvivlat efter Bellefleur av Joyce Carol Oates och Låt den rätte komma in finns bara att få tag i pocket. Det är så synd!

    SvaraRadera
  6. Metta Karlsson20 februari 2011 11:09

    Ingrid: Ja nu är du förvarnad så du slipper bli helt överrumplad som jag =)

    Eli: Ja det krävs ju nästan att en författare vinner ett pris eller att en roman blir filmatiserad för att komma in i handeln igen. Jag fick leta på tradera efter Sun Axelsson tex

    SvaraRadera
  7. Jag har inte handlat på bokrean på många år nu- och det beror på flera saker- sortimentet känns inte så "fyndigt" längre, jag är väl en gnällig konsument och framför allt.... jag var med redan på 60-talet.... och då var reorna av hög kvalitet. Det var verkligen värt att gå upp i svinottan och stå och trängas för man kunde hitta fina böcker till oslagbara priser. Nu fuskas det mycket, tycker jag (böcker som ges ut just speciellt för rean t ex). Det är också så synd att böcker försvinner så fort ur handeln (jag håller så med Eli ovan-) bara efter något år- putz weg och då talar vi inte om skräp utan om goda författares goda böcker. Det tycker jag är ett stort problem. Jag förstår att man måste gallra men måste man göra det efter bara några veckor? Och måste man då välja författare som har klassikerstatus? Jag känner mig så frustrerad. Det är hur svårt som helst ibland att hitta böcker som har några år på nacken.

    SvaraRadera
  8. Metta Karlsson20 februari 2011 15:36

    Ingrid: Ja visst är det ett tråkigt problem, tur vi har biblioteken!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo