Fortsätt till huvudinnehåll

Toffs bok - Kalle Dixelius

På 2460-talet hittas en bok skriven under den mörka tiden på 2200-talet. Tack vare Toff Janne och hans bok vet forskarna lite mer om hur livet såg ut under den här dystra tiden. Berättelsen börjar i Stockholm där Toff bor med sin mamma. Det är förbjudet att läsa och skriva, men Toff vill göra det ändå. När några får nys om hans skrivande kommer han med i en grupp som ska bege sig till Bassebeck som ska vara den starkaste kraften emot Ordningen. 

Toffs bok är en speciell liten historia. Berättarens språk utvecklas från tafatt till litterärt enbart genom att han tränar sig i att läsa och skriva. I början används mer slang och talspåk, som helt är borta i slutet. Mellan Toffs kapitel får vi kommentarer av en litteraturvetare vid namn Muham Bentson som förklarar lite angående varför saker sker och varför berättelsen är så viktig. Det finns även en översättare som ibland kommer in med anmärkningar gällande stavning osv, vilket är ett kul inslag men jag hade önskat höra mycket mer från den personen. 

Jag är kluven till boken. Jag förstår inte varför en översättare, som översatt Toffs tarvliga handstil till klassisk svenska, skulle välja att låta vissa saker vara oöversatta (tex deal som hela boken igenom blir dil). Och det kan vara lite väl många "Varför skriver jag det här ingen kommer att läsa det"-kommentarer från Toff. Jag önskar även att jag kände till Stockholm bättre så man kunde hänga med i de ingående beskrivningar av staden under den mörka tiden. Och i ett så strikt samhälle förstår jag inte riktigt hur den lätta synen på sex kan finnas. Folk knullar i buskar över hela staden och det är inget konstigt att hora ihop för dagens föda.  

Däremot gillar jag detaljerna gällande hur allt blivit och vad som man vet om vår tid. Jag läser med ett leende på läpparna om när Toff citerar den gamla sagan om Lok och Leja, som med tiden blivit lite annorlunda från Star Wars. Och jag gillar ju dystopier, så hela tanken på hur man ska lösa saker och ting efter att vårt tekniksamhälle gått under. Elektricitet är en gåta och flygplan har nog aldrig funnits, eller? 

Kommentarer

  1. Så känner jag med! Man stör sig så på vissa saker men ändå är boken på något sätt väldigt intressant. Fast vissa saker skulle jag vilja göra om, som just det du skriver om att översättaren låter vissa saker vara felaktiga.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo