lördag 22 januari 2011

Theres - Steve Sem-Sandberg

Ulrike Meinhof var en västtysk journalist, var en av grundarna och ledarna RAF (som betraktades som en terroristorganisation) men var även mamma. Hon deltog i bombningar, rån och fritagning av fångar. Hon dog enbart 41 år gammal, troligen mördad, i en fängelsecell år 1976. 

Theres handlar om den här kvinnan och människorna runt om kring henne. Förlaget har gett ut den som roman, men jag skulle vilja kalla den en romaniserad dokumentär. Läsaren får ta del av rättegångsprotokoll, tidningsartiklar, ljudupptagningar, samtal med mera. Målande beskrivningar av miljön i Tyskland varvas med utskriften av ett förhör eller en nyhetsartikel. Det kan kännas något rörigt att hoppa från det ena till det andra men det är ändå skönt med romanbitarna för annars vore det bara fakta, fakta, fakta. Det hoppar en del i tiden mellan slutet av 60-/början av 70-talet och bakåt till Ulrikes föräldrar, andra världskriget osv.  Ibland vet jag inte riktigt var i berättelsen jag är, eller vem som för ordet, men jag får ändå en genomgående känsla av händelseförloppen från upplopp, rån, bombningar av köpcentra till tillfångatagandet och förhören. 

Sem-Sandberg ger ett mångbottnat porträtt av Ulrike (vars alias är Theres, därav titeln)  där man inte riktigt kan bestämma sig ifall man tycker att hon är en terrorist eller frihetskämpe. Hon är utan tvekan en stark och handlingskraftig kvinna. Jag är inte intresserad av politik, men tack vare Sem-Sandbergs bok fångar den här kvinnans öde mig, och jag lär mig en del om Tysklands historia på köpet.  Jag kan absolut tänka mig att läsa eller se fler dokumentärer om den här kvinnan samt även läsa de andra två porträtten av Sem-Sandberg, som jag tidigare skrev kommer i en samlingsvolym i februari-mars. 

4 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon av de tre nyutgåvorna av Sem-Sandbergs böcker men jag är väldigt nyfiken på dem (allihop). Du har fått mig klart intresserad- jag minns Tyskland av år 1972... det hängde affischer överallt av Badner-Mainhofgänget (då var de ännu på fri fot, de flesta av dem).

  SvaraRadera
 2. Ingrid: Det här var ju tio år innan jag ens föddes. Kul att läsa om sådant man inte vet något om alls, men ännu roligare när man minns den tiden!

  SvaraRadera
 3. jag minns tiden då det hände
  (jag har gjort en liten uppmaning till dig som jag för vidare från andra bloggare. Titta in på min blog!

  SvaraRadera
 4. (och jag har åkt tåg mellan Tyskland och Holland på 1970-talet, när tio stövelklädda poliser med k-pistar skulle kolla passen...

  SvaraRadera