fredag 14 januari 2011

Offerrit - Johannes Källström

Ett mindre samhälle är hårt drabbat av det som många samhällen råkar ut för, nämligen att många flyttar in till städerna och lokala företag tvingas att lägga ner. Kommunalråd och kyrkans folk samlar ihop sig för att planera hur de ska förhindra att byn helt går under. En världsberömd designer, Oscar Vigelius, som vuxit upp på orten bjuds in till julmarknaden och ett museum planeras i hans ära. I samband med det börjar det hända konstiga saker, lokalbefolkning förvinner och amerikans polis hittas mördad. 

Boken utges för att vara skräck, men till en början liknar den mest en deckare. Jag blir något besviken på avdankade poliser. Men sedan kommer det. Kusligt, blodigt och övernaturligt och genast lyfts boken ett snäpp. Jag får en känsla av Stephen King a la Köplust, där invånarna får allt de önskar sig, fast tvärtom. Källströms karaktärer möts av sina rädslor, hemligheter och närstående som egentligen är döda. Vigelius följeslagare, Fitzpatrik, är något av en djävulsgestalt och påminner ibland om djävulsgestalten i Mästaren och Margerita eller Jonathan Strange och Mr Norrell och sådana karaktärer har i alla fall jag en förkärlek för. Och de hallucinogena scenerna där tex lik börjar leva på bårhus är magnifika. 

Jag vet inte om det är för att jag inte är så mycket för deckare, men jag tycker att Källström ska satsa mer på skräcken för den är bra. Det blir sällan bra att försöka varva två genre på det här viset. Men jag är beredd att läsa mer!

För övrigt har jag lyssnat på den som ljudbok i mörkret på väg till och från jobbet. Berättelsen utspelar sig i adventstid och jag kan bara säga att om någon hade knackat mig på axeln hade jag nog blivit rätt så vettskrämd. Jag är inte van vid att lyssna på böcker, men nu när jag inte vågar cykla av diverse själ så passar det perfekt. Anders Ekborg gör ett bra uppläsningsjobb och sjunger till och med några julsånger, vilket jag ser som en bonus.

7 kommentarer:

 1. Den kanske man skulle våga sig på? :)

  SvaraRadera
 2. Ja du som åker massa tåg kan ju lyssna på ljudbok, du får gärna låna om du vill =)

  SvaraRadera
 3. Visst blev det lite extra stämning när man läste den nu på vintern!? hade nog inte varit riktigt samma känsla om man läst den på sommaren.

  SvaraRadera
 4. Frida: Definitivt bra jullovsläsning! Han får nästan komplettera med en midsommarskräckis :)

  SvaraRadera
 5. Absolut! Den boken hade jag läst :)

  SvaraRadera
 6. Vad kul att han sjöng också under inläsningen!

  SvaraRadera
 7. Boktokig: Ja det gjorde det helt klart värt att lyssna =)

  SvaraRadera