Fortsätt till huvudinnehåll

Offerrit - Johannes Källström

Ett mindre samhälle är hårt drabbat av det som många samhällen råkar ut för, nämligen att många flyttar in till städerna och lokala företag tvingas att lägga ner. Kommunalråd och kyrkans folk samlar ihop sig för att planera hur de ska förhindra att byn helt går under. En världsberömd designer, Oscar Vigelius, som vuxit upp på orten bjuds in till julmarknaden och ett museum planeras i hans ära. I samband med det börjar det hända konstiga saker, lokalbefolkning förvinner och amerikans polis hittas mördad. 

Boken utges för att vara skräck, men till en början liknar den mest en deckare. Jag blir något besviken på avdankade poliser. Men sedan kommer det. Kusligt, blodigt och övernaturligt och genast lyfts boken ett snäpp. Jag får en känsla av Stephen King a la Köplust, där invånarna får allt de önskar sig, fast tvärtom. Källströms karaktärer möts av sina rädslor, hemligheter och närstående som egentligen är döda. Vigelius följeslagare, Fitzpatrik, är något av en djävulsgestalt och påminner ibland om djävulsgestalten i Mästaren och Margerita eller Jonathan Strange och Mr Norrell och sådana karaktärer har i alla fall jag en förkärlek för. Och de hallucinogena scenerna där tex lik börjar leva på bårhus är magnifika. 

Jag vet inte om det är för att jag inte är så mycket för deckare, men jag tycker att Källström ska satsa mer på skräcken för den är bra. Det blir sällan bra att försöka varva två genre på det här viset. Men jag är beredd att läsa mer!

För övrigt har jag lyssnat på den som ljudbok i mörkret på väg till och från jobbet. Berättelsen utspelar sig i adventstid och jag kan bara säga att om någon hade knackat mig på axeln hade jag nog blivit rätt så vettskrämd. Jag är inte van vid att lyssna på böcker, men nu när jag inte vågar cykla av diverse själ så passar det perfekt. Anders Ekborg gör ett bra uppläsningsjobb och sjunger till och med några julsånger, vilket jag ser som en bonus.

Kommentarer

 1. Den kanske man skulle våga sig på? :)

  SvaraRadera
 2. Ja du som åker massa tåg kan ju lyssna på ljudbok, du får gärna låna om du vill =)

  SvaraRadera
 3. Visst blev det lite extra stämning när man läste den nu på vintern!? hade nog inte varit riktigt samma känsla om man läst den på sommaren.

  SvaraRadera
 4. Frida: Definitivt bra jullovsläsning! Han får nästan komplettera med en midsommarskräckis :)

  SvaraRadera
 5. Absolut! Den boken hade jag läst :)

  SvaraRadera
 6. Vad kul att han sjöng också under inläsningen!

  SvaraRadera
 7. Boktokig: Ja det gjorde det helt klart värt att lyssna =)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…