Fortsätt till huvudinnehåll

Nyårsboklöften?

Jag börjar få lite smått ångest gällande att läsa mer lyrik och dramatik.Hur tusan ska det här gå till?

Efter en titt i bokhyllan ser jag dock vad som kan bli min räddning, Svensk dikt - Från trollformler till Lars Norén. Ett loppisfynd som jag enbart sneglat i. Frågan är då bara hur jag ska angripa detta, 400 dikter som spänner sig över flera hundra år. Ska jag läsa en varje dag? Ska jag läsa en poet i månaden? Ska jag läsa på angående epoken/författaren? Förslag mottages gärna. 

Och hur ska jag göra med dramatiken tänker jag. Men hur svårt kan det vara? Jag hittar Mäster Olof och Gustav Vasa av Strindberg, borde ju kunna börja där. Men finns det något mer nutida att sätta tänderna i? 

Kommentarer

 1. Det finns nog massor. I Malmö sätter man i vår till exempel upp Medealand av Sara Stridsberg. Något att börja med kanske?

  SvaraRadera
 2. Agnes: Ja det låter ju ytterst spännande, men jag vill läsa dramatik...

  SvaraRadera
 3. När jag läser poesi gillar jag att göra det utan några krav. Jag brukar bara ta upp en poesibok och bläddra tills jag hittar något som verkar intressant. Förutom den boken du har kan jag tipsa om Levande Svensk Poesi som jag köpte när jag läste littvet. Faktiskt både en bred och bra samling svensk poesi, och den finns nog på flera bibliotek. Angående dramat skulle jag nog börja med "klassikerna" - det är faktiskt något himla fascinerande med Aristoteles och Eurupides och de andra gamla grekerna, hur otroligt mycket blod/incest/humor de faktiskt kunde klämma in i ett enda drama!

  SvaraRadera
 4. Eli: Jag ska kolla upp diktsamlingen. Har en del av Lagerkvist också. Jag har läst grekerna och gillar det. Har även läst en hel del Shakespeare, Moliere, Strindberg, Brecht, Beckett osv. Men det var några år sedan =) Dario Fo är ju intressant med, var ett tag sedan jag läste nåt av honom.

  SvaraRadera
 5. Åh, Shakespeare! Honom gillar jag också. Nyare dramaförfattare är jag faktiskt sämre på, kanske något jag också skulle bättra på?

  SvaraRadera
 6. Eli: ja jag hittade till lyrik och dramatik på biblioteket idag, men hade svårt att välja...Jag får spana där en gång då jag har mer tid =)

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte att du kunde läsa Medealand. . .:)

  SvaraRadera
 8. Agnes: Ja kommer den ut som bok så :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…