Fortsätt till huvudinnehåll

Hej Bullen (Det är inte killen i filmen som skrivit brevet)

Jag har ett problem. Jag kan inte gå någonstans eller göra något utan att ha med mig en bok.

Igår hittade jag en bok i tvättmaskinen, det var Brott och Straff som jag har en extra kopia av redan ifall sånt här skulle hända men jag grät ändå i tre timmar. Jag måste ha lagt den på högen av tvätt medan jag fyllde på mjukmedel i maskinen.

Jag är ytterst försiktig med mina böcker, viker aldrig hundöron eller skriver i dem. Däremot måste jag alltid läsa när jag äter så man kan följa mina måltider efter spill på sidorna. På sidan 265 i senaste Sookie-boken hittar man således grapefruktjuice från morgonens frukost.

Jag har blivit så rädd för att helt plötsligt inte ha något att läsa att jag. trots att jag har fem böcker i väskan, springer in på närmaste bokhandel eller bibliotek och får med mig minst tre böcker därifrån. Jag har fått byta ut min dubbelsäng mot en enkelsäng, min hörnsoffa mot en fåtölj och har helt fått kassera mitt köksbord för att få plats med fler bokhyllor. Jag skriver det här inlägget från ett internetcafé eftersom jag inte sett min bärbara dator på över tre månader då den antagligen ligger under en hög med böcker någonstans. Jag vågar inte bjuda hem någon, min släkt har börjat tro att jag sysslar med något kriminellt som att langa knark eller att Usama bin Laden huserar hos mig.


Snälla Bullen hjälp mig, är jag sjuk? Finns det en behandling som kan rädda grannarna under min lägenhet från att få ett bokberg i huvudet, för jag tror att golvet brister när som helst.


Orolig abibliofob -82

Kommentarer

 1. Du är verkligen inte ensam om ditt problem. Stor igenkänning har jag för din situation. Det där med att ALLTID ha en bok med sig. Även när jag vet att det inte kommer finnas någon lästid, men jag menar, tänk om!! Sitta där utan en bok, det går ju faktiskt bara inte!!

  Om du hittar en lösning, eller ett diagnosnummer, får du gärna höra av dig ;)

  SvaraRadera
 2. Hej Orolig abibliofob -82

  Det är helt normalt att man i din ålder (runt 30:årskrisen) är lite sökande och letar efter just sitt eget sätt att vara. Oavsett vad du kommer fram till, är det viktigt att det passar just dig. Kom bara ihåg att båda parter måste vara med på det.

  Lycka till,

  Bullen

  SvaraRadera
 3. reallyjoel: Båda parter? Har jag även en personlighetsklyvning undrar ju jag då...

  SvaraRadera
 4. Du behöver inte vara orolig. Du är helt normal. Jag känner igen mig i otrolig mycket. Panik över att inte ha någon bok att läsa. Böcker i väskan osv. Du är inte ensam. Men vad jag har lärt mig i livet att böcker blir man aldrig utan de kommer liksom till en hela tiden om man är öppen för dem

  SvaraRadera
 5. bokstödet: Tack för dina ord, jag känner mig genast lugnare. Jag skall genast anamma boken-kommer-till-dig-filosofin.

  SvaraRadera
 6. Kära abibliofob, du är HELT normal. Undertecknad lider av snarlik problematik och kan intyga att det är fullständigt okej att köpa böcker så att man inte har råd med mat. Det löser sig alltid ändå. Herregud, man har ju tv-apparater, skor och gamla möbler att sälja om inte annat.

  SvaraRadera
 7. Jessica: Tack snälla du, jag ska se om jag har nåt att sälja hemma

  SvaraRadera
 8. Kära orolig abibliofob- 82.

  Att överkonsumera litteratur på det här viset är ingen ovanlig åkomma, faktiskt är den ganska utspridd bland de vi kallar boknördar. De är möjligtvis ett annorlunda släkte men ingalunda sysslar de med farliga eller hotande aktiviteter så känn dig fri att fortsätta i sällskapet. Något botemedel behövs således inte och inte heller är du sjuk. Du behöver inte vara orolig.

  Lycka till!

  Bullen

  SvaraRadera
 9. jag är också rädd om mina böcker, därför skönt att hitta nästan nya pocket på loppis för 10 kr, som jag kan ha på resor och i väskor.

  SvaraRadera
 10. Din stackare!

  Jag känner så med dig, att jag skrev ett helt inlägg om saken.

  SvaraRadera
 11. Eli: Boknörd alltså. Ja det låter helt ok!

  Hannele: Ja visst är det skönt med backup? =)

  Vixx: Jag är mållös, vilken ära! Jag ska följa dina punkter!

  SvaraRadera
 12. Oj så bra- tvättat böcker har jag lyckats undvika (hittills) men det där med möbleringsproblemen- det känner jag sannerligen igen. "Inte en bokhylla till" (sa min svärmor en gång i tiden). Du är inte ensam (som även andra kommentatorer har sagt). Vi boknördar delar säkert också den där gnagande oron när bokhögarna börjar minska något- de måste liksom alltid finnas (på många platser...

  SvaraRadera
 13. Ingrid: Ja här är det sambon som säger "inga fler bokhyllor" :)

  SvaraRadera
 14. Inte Martin Timell28 januari 2011 00:01

  Så länge det inte spårar allt för mycket och leder vidare till någon form av extrem bibliomani så är det nog inget att oroa sig för. Se för övrigt denna tråd för lite intressanta historier om bibliomaner: https://www.flashback.org/t133006

  SvaraRadera
 15. Prata med dina grannar under och be dem skaffa bokhyllor som räcker upp till taket, då kan de tjäna som stöttor åt ditt golv och har de inte böcker nog för att fylla dem hjälper du så gärna till...

  SvaraRadera
 16. Inte Martin: Tack för länken!

  Maria: Jag ska sätta upp en lapp i trapphuset tror jag, det var en fin idé!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.