Fortsätt till huvudinnehåll

Dario Fo x 4

Dario Fo är en Italiensk dramatiker som tilldelades Nobels litteraturpris 1997 med motiveringen:

"som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet"

I x 4 får vi ta del av fyra av Fos tidiga verk, fyra stycken enaktare med inslag av hans typiska trassel och missförstånd bland karaktärer av olika klass. 

Målarna känner ingen längtan

Ett drama där två målare tror sig ha dödat en man, som till synes egentligen är en vaxdocka. Scenariot blir mer och mer invecklat då den ene målaren låtsas vara dockan för att komma ur knipan...

Inte alla tjuvar kommer för att stjäla

En tjuv tar sig in i ett hus för att stjäla dyrgripar, men hamnar i stället mitt i ett otrohetsdrama. När frun till den otrogne mannen kommer hem tvingas tjuven låtsas vara älskarinnans man och karusellen är igång...

Lik till salu

Några svindlare försöker lura folk på pengar som kommer in på det lokala värdshuset. Men vem är det som lurar vem?

Den nakne mannen och mannen i frack

En gatsopare försöker hjälpa en naken man som nyss flytt från en affär med en gift kvinna. 

Fos dramer är kvicka och fräcka. Det finns tjuvar, horor, mördare, svindlare osv och dialogen är snabb. Det finns alltid en tvist, så som svindlare som själva blir lurade (men inte av den man tror) eller en man som är otrogen samtidigt som hans fru försöker dölja sin otrohet. Komiken blir nästan lite a la Don Quijote där karaktärerna på ett finurligt sätt går om varandra. Och det bästa är att Fo alltid på ett bra sätt lyckas trassla ut garnet och knyta ihop trådarna på slutet. Den enda i den här samlingen som känns lite tafatt är den sista, Den nakne mannen och mannen i frack. Jag kommer aldrig riktigt in i den där "men hur fan ska det här gå?"-känslan som man får av de andra. 

Det är lätt att läsa och ta till sig, man skrattar högt på sina ställen. Att läsa repliker och scenanvisningar kändes helt naturligt, nästan lite skönt som en paus från all brödtext man är van vid. 

Kommentarer

 1. Det låter uppmuntrande. Jag har bara sett en av Fos pjäser live men inte försökt mig på att läsa något av honom men med tanke på vad du skriver kanske jag kan våga prova i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Precis som Mimmimarie har jag sett en av hans pjäser (Vi betalar inte, vi betalar inte med Kim Andersson i huvudrollen-) Man kanske skulle läsa också... vi får se!

  SvaraRadera
 3. Hannele: Ja det är ju ett tag sen =)

  Mimmi & Ingrid: Ja det är inte alls svårt, en pjäs går av bara farten :)

  SvaraRadera
 4. Dario Fo-boken "Gycklarens teater" som bland annat innehåller "Vi betalar inte X2" är ett annat bra urval.

  SvaraRadera
 5. Petter: Perfekt, den får vi kolla in nästa gång :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…