Fortsätt till huvudinnehåll

Bokcirkel på radio

Efter en härlig semester i Mellanöstern mjukstartar jag med ett inlägg om radioprat.


Karin på enbokcirkelföralla.se var med  P4 kultur tidigare idag gällande temat nya sätt att läsa. Lyssna på henne ca 20 min in i inlägger här.


Även Mattias från piratförlaget är med och pratar om läsplattor.


det som intresserar mig mest är just att prata om böcker med likasinnade. Vi klurar, som ni kanske läst, på en bkcirkel i Skövde och har hittat en intressent via Karins Facebooksida. Jag minns även en omgång i Oprah Winfreys bokklubb där de läste Anna Karenina schemalagt i lagom tempo så att fler skulel våga sig på den här tegelstensklassikern. Kanske kan vara något för ett nätforum?

Kommentarer

 1. Just Anna Karenina duskuterades för ett tag sedan i Bokcirkeln på radio : http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3349&grupp=6050

  SvaraRadera
 2. Det är en bra idé. Dovegreyreader har något sorts årsprojekt med en tegelstensklassiker som man läser över ett helt år. Ganska trevlig tanke tycker jag. /Therese

  SvaraRadera
 3. Agnes: Ja sådana där radioprojekt är fantastiskt bra!

  Holly: Ja, visst blir man lite mer sugen på en tegelsten när det blir som en utmaning?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…