tisdag 7 december 2010

Tematrio - Syskon

Det var inget lätt ämne som Lyran hittat på den här gången, genast kommer jag bara på karaktärer som inte har syskon. Jag fick leta djupt in i min barndoms favoritberättelser för att få ihop tre syskonpar som jag kan känna mig nöjd med. 

1. Vad kan ett syskonpar göra ensamma hemma en regnig dag? Enbart stanna inomhus, vilket blir allt annat än tråkigt när en galen katt i en hög hatt kommer på besök. I Dr Seuss klassiska barnbok Katten i hatten kommer katten in och vänder upp och ner på syskonens hem, men hinner städa upp allt i sista stund innan mamma kommer hem igen.  

2. Det är väl ingen som missat det uppsving som berättelserna om Narnia fått i och med de senaste årens filmatiseringar? Jag såg dock den gamla BBC-serien, och älskade den. Fyra syskon hittar en parallell värld i en garderob, vilken unge har inte drömt om att råka ut för det?

3. Slutligen vill jag faktiskt lyfta fram syskonskaran Weasley i böckerna om Harry Potter. De står som en motpol mot Harrys kalla fosterhem och håller alltid ihop, trots att de knappt har pengar och i onda tider. Jag kanske kan få praoa i den familjen? Rödhårig som jag är?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar